27 iulie 2024
EvenimentȚeapă: Guvernul crește salariile profesorilor doar cu 13%, nu cu 40% cât...

Țeapă: Guvernul crește salariile profesorilor doar cu 13%, nu cu 40% cât a promis după grevă

În locul creșterii promise de 40%, proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor prevede doar o majorare de 13% începând cu 1 ianuarie 2024 și încă 7% în august același an. Această decizie a generat nemulțumiri în rândul sindicatelor și al profesorilor, care așteptau o îmbunătățire semnificativă a condițiilor salariale.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență (OUG) consultat de Edupedu.ro, majorare va avea loc începând cu 1 ianuarie 2024, urmată de o creștere suplimentară de 7% în august 2024.



Proiectul de OUG prevede că salariile de bază ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor crește cu 13% începând cu 1 ianuarie 2024 și cu încă 7% începând cu 1 august 2024. Aceste măsuri vin în contextul alegerilor locale programate pentru septembrie 2024.

Sindicatele au reacționat prompt, criticând propunerile guvernamentale. Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat că, conform grilei lor, ar trebui să se obțină o majorare de cel puțin 20%, nu doar 13%. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a amenințat cu proteste în cazul în care salariile nu vor fi conform OUG 57.

OUG 57/2023 stabilește o grilă de salarizare începând cu 1 ianuarie 2024, pornind de la salariul mediu brut pe economie. Conform acestei ordonanțe, personalul din învățământ ar trebui să beneficieze de 50% din diferența dintre salariul de bază actual și cel stabilit prin noua grilă.

Premierul Marcel Ciolacu le promisese profesorilor creșteri salariale, afirmând că guvernul său va face dreptate în educație. Cu toate acestea, în ultimele luni, ministrul Educației, Ligia Deca, a dat semnale contradictorii privind aplicarea OUG 57, sugerând că legea salarizării ar putea să nu fie gata până la 1 ianuarie 2024.

Țeapa trasă de guvern profesorilor, prin modificarea procentelor anunțate anterior, a generat nemulțumiri semnificative în rândul cadrelor didactice. Incertitudinea privind aplicarea OUG 57 și promisiunile neîndeplinite au creat un climat de tensiune în sistemul educațional, iar reacțiile sindicatelor și ale profesorilor ar putea escalada în acțiuni de protest în cazul în care guvernul nu va oferi clarificări și soluții imediate.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri