Pacienții trebuie să aștepte și câteva luni pentru a intra la un medic specialist/Foto: Liviu Maftei

Policlinica Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău este luată cu asalt, zi de zi, de sute de bolnavi, în special cu afecțiuni cronice, care solicită consultații sau investigații la medicii specialiști. Cele mai solicitate specialități rămân Neurologia, Cardiologia, dar și Laboratorul de Analize Medicale sau cel de Radiologie și Imagistică Medicală.

„La Cardiologie listele de așteptare sunt până în luna decembrie, iar la Reumatologie și Urologie sunt până în septembrie”, spune Mirela Romaneț, purtător de cuvânt la SJU Bacău.

Adresabilitate crescută este și la Neurologie, unde pacienții s-au programat deja pentru următoarele trei luni, dar pentru anumiți medici neurologi, preferați de pacienți pentru că îi consultă de ani de zile, programările se întind chiar și pe șase luni. „Pacienții care se programează la medicii specialiști din ambulatoriu trebuie să se prezinte cu trimitere de la medicul de familie”, mai spune Mirela Romaneț.

Solicitate sunt și ecografiile, investigațiile CT, mamografiile sau radiografiile, cadrele medicale de aici având programări făcute până în luna noiembrie, iar pentru Laboratorul de Analize Medicale sunt programări efectuate până la sfârșitul lunii septembrie.

În continuare se mențin aglomerate și cabinetele de la Oncologie și Diabet, care au câte un singur medic în policlinică. Aici se adresează zilnic câteva zeci de bolnavi, limita de consultații fiind depășită cu mult, pentru ca toți să poată beneficia de consult sau rețetă.