Taximetristii au protestat ieri impotriva noului proiect de lege legat de activitatea taximetriei. Mitingul a fost organizat la nivelul intregii tari, in Bacau participand aproximativ 400 de taximetristi de la principalele firme de taximetrie. Acestia au inceput actiunea de protest la ora 10, in parcarea Stadionului Municipal, deplasandu-se apoi in fata Prefecturii Bacau unde, au stationat mai bine de jumatate de ora, timp in care reprezentantii firmelor de taximetrie din Bacau au inmanat un protest oficial autoritatilor. Principalele revendicari cerute de taximetristi au in vedere eliminarea licentelor de taximetrie, eliminarea vizei anuale obtinute de la Registrul Auto Roman (RAR), extinderea duratei de valabilitate a atestatelor la o perioada de cinci ani, posibilitatea efectuarii analizelor medicale si pe raza judetului Bacau precum si eliminarea obligativitatii detinerii cartii verzi incepand cu 1 ianuarie 2007. &#8222Am facut acest miting pentru a ne proteja in primul rand investitiile. Dotarea unei masini cu toate cele necesare practicarii acitivitatii de taximetrie ne costa 1.000 de euro. Sunt foarte multi bani pe care ii dam si nu este corect ca acum aceste autorizatii sa se dea liber&#8221, a precizat Marcel Nechita, presedintele Camerei Nationale a Taximetristilor (CNT), filiala Bacau.

Autoritatile locale se declara alaturi de taximetristi

De la discutia avuta cu reprezentatii Prefecturii Bacau, reprezentantii taximetristilor bacauani au plecat cu promisiunea ca revendicarile lor vor fi luate in calcul si ca se va incerca solutionarea lor intr-un termen cat mai scurt. &#8222Ne-am intalnit cu domnul subprefect Neculai Olaru care a primit protestul nostru. Nu a avut timp sa il studieze in totalitate insa am discutat in mare principalele revendicari. Urmeaza sa ne intalnim maine (nr. azi) cu toti cei implicati in rezolvarea problemelor noastre: RAR, Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si Primaria Bacau. Oricum avem promisiunea autoritatilor din prefectura ca vom fi sprijiniti in tot ceea ce cerem&#8221, a mai precizat Nechita. Dupa protestul de aproximativ jumatate de ora sustinut in fata Prefecturii, timp in care traficul din centrul orasului a fost practic paralizat, taximetristii s-au indreptat catre Primaria Bacau unde au avut o intalnire cu Romeo Stavarache, primarul municipiului. Acestia au inmanat un alt set de revendicari ce vizeaza in principal sistemul de organizare a activitatii de taximetrie pe plan local. Astfel, reprezentantii CNT au cerut primarului sa mentina actualul numar de autorizatii, sa le protejeze investitiile facute prin stabilirea unor limite de tarife decente, sa le acorde posibilitatea de a se folosi si de spatiile de parcare destinate in principal transportului in comun si crearea unor locuri suplimentare de asteptare, in conformitate cu numarul de taxiuri. &#8222Stavarache a fost de acord cu cerintele noastre. Ne-a promis noi locuri de parcare dar, sa venim cu propuneri concrete&#8221, a precizat Romel Asande, reprezentantul firmei CCB si Prim Vicepresedinte al CNT, filiala Bacau.

Taximetristii sunt si ei divizati

Chiar daca protestul a fost unul menit a incerca solutionarea problemelor tuturor taximetristilor, firma LAL a preferat sa nu se alature actiunii intreprinse de colegii lor, motivand ca nu sunt de acord cu toate cele cerute de acestia. &#8222Noi facem parte din Asociatia Nationala a Taximetristilor, iar mitingul a fost organizat de CNT, filiala Bacau. Din punctul nostru de vedere legea este foarte buna si nu inteleg de ce acestia au protestat, intrucat modificarile care le aduce legea 38 sunt tocmai revendicarile pe care ei le cer. Singura nemultumire ar fi cea legata de obligativitatea de a ne face analizele medicale numai in anumite centre. Vom iesi in strada numai daca nu se aproba legea 38&#8221, a precizat Eduard Lungu, patronul firmei LAL. Taximetristii sunt dispusi, in caz ca nu obtin revindicarile cerute pana pe data de 1 iulie, sa reia mitingul insa, la o scara mult mai mare. &#8222Daca nu obtinem nimic, vom avea discutii la nivel national cu taximetristii din celelalte judete si vom organiza manifestari mult mai ample care se vor finaliza cu blocaje de drumuri si strazi. Nu vrem sa se ajunga aici insa e singura modalitate de a ne obtine drepturile&#8221, a mai precizat Nechita.

Scris de Lili Adochitei

Alte articole