Târgu Ocna: Planuri pentru singurul cinematograf din localitate

    La una dintre şedinţele, de anul trecut, ale noului Consiliu Local din Târgu Ocna, a fost făcută o propunere privind viitorul Cinematografului „Uranus”, închis de foarte mult timp. S-a propus ca, în locul imobilului, să fie amenajate locuri de joacă sau o parcare. În paralel cu propunerea din CL, locuitorii din Târgu Ocna au fost invitați să participe la un sondaj de opinie, organizat online, în privința soartei fostului cinematograf din localitate.

    Cei mai mulți participanți la sondaj s-au pronunțat în favoarea păstrării clădirii, inclusiv a destinației inițiale a acesteia. Foarte puțini au fost pentru amenajarea unui loc de joacă sau a unui parc de fitness, locuri de parcare pentru magazinele din zona centrală, locuri de parcare pentru locuitorii din zonă ori demolarea clădirii. „Câte cinematografe funcționează în Târgu Ocna? Pentru generațiile actuale, ar trebui repus în circulație, ca să vadă și tinerii cum au trăit înaintașii. Copilăria mea s-a desfășurat între școală, cinema și casa pionierilor. A fost ceva superb. Să rămână cinematograf și să fie restructurat, să îl renoveze! De stricat, se strică repede, mai greu e de construit. De ce să mergem până la Onești, ca să vedem un film?? Faceți orice …dar nu demolat. Este oraș stațiune, poate avea multe întrebuințări, de la sală de conferințe, dotată, la sală de cinema, orice…”, sunt opiniile localnicilor.

    Saga fără sfârșit



    O încercare de reabilitare a obiectivului din Târgu Ocna a mai fost înregistrată și în anii trecuți. Atunci, cinematograful Uranus fusese inclus în lista clădirilor de acest tip care urmau a fi reabilitate, modernizate sau construite, în cadrul unui proiect derulat de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Doar pe hârtie, deocamdată. În prezent, clădirea în care au fost proiectate mii de pelicule, în perioada de dinainte de ’89, se degradează de la o zi la alta.

    „Cinematograful a fost preluat de la R.A.D.E.F. «România Film», cu titlu gratuit. La un moment dat, a fost și un proces pe acest subiect. În fine, este o clădire care a fost construită prin anii ’60 și, conform noilor norme, nu ar mai corespunde. Acum, este în conservare, iar între timp a fost depus și un proiect, pentru reabilitare, la Compania Naţională de Investiţii. După mai multe solicitări făcute de noi, ni s-a comunicat că proiectul va fi demarat în funcție de alocările bugetare.”
    Cristian Ciubotaru,
    noul primar al orașului

    Cert este că obiectivul nu va fi dărâmat și nici nu-i va fi schimbată destinația, autoritatea locală urmând să-i acorde atenția cuvenită. Asta după ce primăria va finaliza proiectele deja aflate în derulare, cum ar fi cel de modernizare a Casei de cultură, investiție care se apropie de final, tot cu finanțare de la CNI. „Să o finalizăm pe asta, să o recepționăm într-un timp cât mai scurt și apoi o să vedem și celelalte proiecte. Ideal ar fi ca și cinematograful să funcționeze pentru ce a fost construit, mai ales că un alt astfel de obiectiv nu mai există la noi. Ne-am dori să avem și noi un centru cinema, așa cum am fost obișnuiți, în trecut, când se mergea des la film. Eventual, casa de cultură ar putea asigura condiții pentru proiecția de filme”, crede edilul din Târgu Ocna.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"