– interviu cu Guta Stiuca, primarul comunei Parincea

– Sunteti, de patru mandate, primar al comunei Parincea, sa recunoastem, o cariera indelungata, o performanta in domeniu, as putea zice. Ce anume v-a mentinut atâta vreme in aceasta pozitie?

– Intr-adevar, de atunci, din 2000, pot sa spun ca…stau in banca mea. Sigur ca sunt altii si mai vechi ca mine la o primarie. Insa, cred ca longevitatea intr-o astfel de functie tine mult de cât reusesti sa te lipesti de sufletul oamenilor, si nu prin forta, nu prin functie, nu prin aroganta sau alte asemenea. De exemplu, personal, pe vremea când eram contabil sef la SMA, i-am ajutat foarte mult pe cooperatori, cu adeverinte, ca sa poata sa lucreze in constructii, ceea ce ulterior i-a ajutat la pensionare. Probabil ca acest lucru nu l-au uitat oamenii când am candidat prima data ca primar, dar si in celelalte mandate. Tot tineretul, de pe vremea când eram la ICAVA, nu cred ca uita atât de usor nici când am reusit sa livrez la export, in Anglia, circa 400 de tone de fasole, selectata bob cu bob cu mâna de oamenii mei, acasa. Fasolea noastra a iesit pe primul loc pe tara, sub aspectul calitatii. Femeile, care erau tinere pe atunci, si acum ma respecta si ma saluta când ma vad. Si barbatii, la fel. Ma rog, astea nu cred ca mai conteaza, sunt basme, ca sa zic asa.

– Sunt de acord cu ce spuneti, dar cred, totusi, ca pe baza aminitirilor nu poate nimeni rezista patru mandate la o primarie, nu?

– Sa stiti ca si oamenii de pe aici mai stiu un pic de politica, taranul, cât il vezi de taran, are mintea odihnita. El vede daca poti sau nu poti, isi da seama daca ai potential sau nu. Sa le faci minimul necesar. Prima data, m-am apucat sa le rezolv iluminatul public, sector care, când am venit eu, era complet abandonat. Apoi, le-am facut drumurile, ulitele, caile de acces, pe care le-am pietruit, le-am indreptat etc. Dupa care le-am facut poduri, podete, apoi, am renovat scolile, pentru ca trebuie sa avem un centru de cultura, domnule, vorba aia, „ai carte, ai parte”. Avem, in comuna, chiar doua scoli de tip „Spiru Haret”: la Parincea si la Milesti. Apoi, am ajutat mult si bisericile, am mai reabilitat câte un râu care inunda mereu gospodariile, cum e in zona Nanesti. Apoi, am reusit sa finalizam lucrarile de constructie a unei scoli, prin Ministerul Educatiei, pentru locuitorii de etnie rroma de la Barna si Satul Nou. Am reabilitat, in proportie de 60 la suta, caminul cultural de la Parincea – nu ne-au mai dat bani, apoi pe cele de la Nanesti si Valeni. In satul Vladnic, unde era o cresa abandonata si distrusa, am reusit sa fac un alt camin cultural, cu bani de la Primarie si cu muncitori prin Legea 416. Cu fonduri SAPARD, am reusit sa asfaltez, pe o lungime de 3,16 kilometri, drumul comunal local (DCL) 87 care leaga Parincea de Valeni, apoi inca 1.250 de metri liniari de drum spre Nanesti vale – DCL 92, plus 760 de metri liniari din drumul spre biserica Valeni, cu bani de la rectificarea de buget de la guvern, alti 400 de metri liniari din drumul de la centrul comunei Parincea spre biserica, am facut plantari de pomi, curatenie etc

– Presupun ca lucrurile nu s-au oprit aici, in sensul ca aveti in program si alte investitii importante in comuna.

– Exact. Unul dintre acestea este alimentarea cu apa si canalizarea comunei, o investitie in faza de proiect, din pacate, care, initial, era evaluata la circa 2,5 milioane de euro, bani din fonduri europene. E foarte important pentru comunitate sa rezolvi problema cu apa, caci daca nu ai apa nu ai viata, nu? Mai aveam un proiect prin PHARE destinat populatiei rrome de la noi, si anume reabilitarea unui drum care leaga Poieni de Satul Nou, cu o valoare de circa 2,1 milioane de euro.

– Stiu ca in zona exista si un târg vechi de peste 300 de ani. Ce se intâmpla cu el?

– Avem un proiect, aflat in faza de licitare a lucrarilor, pentru amenajarea acestui târg saptamânal cu o istorie de peste trei secole. Nici pe timpul lui Ceausescu nu l-au putut inchide, chiar daca era organizat lunea si, pe atunci, trebuia ca oamenii sa fie la munca in timpul saptamânii. Aici, vor fi amenajate doua piete: una pentru animale, alta pentru cereale, carne, lactate. In plus, vor mai fi o piata industriala, padocuri acoperite pentru animale, pe specii, un punct sanitar pentru medicul veterinar, cântare pentru animale si produse, grupuri sanitare, alimentare cu apa, alei de circulatie s.a. Valoarea investitiei se ridica la echivalentul a 133.000 de euro, 70 la suta din fonduri vor fi asigurate din surse europene prin Grupul de Actiune Locala „Colinele Tutovei”, iar diferenta de 30 la suta din bugetul local.

– Am mai observat ca au fost incepute lucrari in zona scolii din comuna. Despre ce e vorba?

– Este vorba despre construirea si reabilitarea unui campus scolar la fosta scoala de arte si meserii de la noi. In acest campus, elevii vor beneficia de un liceu, un camin internat, o cantina, o sala de sport, teren de baschet si minifotbal, o sera unde vor invata elevii agricultura, ateliere etc. Practic, elevii ajung aici luni si vineri se pot intoarce acasa, care doreste.

– Va mai doriti ceva sa faceti ca primar?

– Imi doresc mult sa termin aceste mari proiecte. Sa le incep macar si, daca o fi, sa le duca altul la indeplinire. Nu ma doare ca-si va aroga altul meritul de a le inaugura. Deocamdata, stam sa vedem cum mai stam cu sanatatea, desi la 76 de ani, pot spune ca inca nu m-a atins rugina, mai pot duce. Imi doresc, normal, sa pot finaliza campusul scolar, având in vedere ca, anul acesta, s-au refuzat peste 60 de elevi, tocmai pentru ca nu avem spatiu. Plus ca, de la noi, de la Parincea, au iesit copii foarte buni, extrem de inteligenti, cu potential nebanuit.

Guta Stiuca, de 76 de ani, primarul comunei Parincea, este de profesie economist, licentiat in mecanizare agricola. La inceputul carierei, a activat ca laborant la baza de receptie a fostei ICAVA (devenita COMCERERAL, dupa 1989), in ’74, a fost contabil sef la SMA Parincea, iar in ’88, devine presedinte al CAP Pancesti. Din 1990, a ocupat functia de economist la RAIFLET Bacau, apoi director economic la SC CASBETON SA Bacau si, din 2000 pâna in prezent, primar al comunei Parincea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ