5 decembrie 2023
EconomieȚăranii renunță la vite și porci

Țăranii renunță la vite și porci

* în cinci ani au dispărut din gospodăriile populației 35% din porci si 31% din bovine

Conform datelor oficiale furnizate de autoritățile județene la 31 MAI 2023, efectivele de animale din județul Bacău, inclusiv gospodăriile populației, au înregistrat modificări substanțiale, în special în ceea ce privește bovinele, porcinele, ovinelor și caprinelor, precum și păsările.

Astfel, numărul de bovine a scăzut cu 2.169 capete, ajungând la 37.942 de exemplare. În cazul porcinelor, situația a fost și mai gravă, cu o scădere masivă de 15.364 capete, numărul lor ajungând la 46.215 exemplare. Totodată, efectivele de ovine și caprine au înregistrat și ele un declin semnificativ, scăzând cu 84.179 capete și ajungând la 305.776 de exemplare.În ceea ce privește păsările, numărul total de capete a fost de 3.881,7 mii, înregistrând o scădere de 715,7 capete față de aceeași perioadă a anului precedent.

Aceste schimbări semnificative în efectivele de animale pot avea multiple cauze, cum ar fi fluctuațiile naturale în creșterea și reproducerea animalelor, schimbările în cererea de produse animale, factori climatici sau epidemiologici și alți factori externi.

În cinci ani au dispărut peste o treime din porci

Am comparat datele de la 31 mai 2023 cu cele de la 31 mai 2018. Contstatările sunt tragice: Peste tot sunt scăderi. Cel mai mare declin este în cazul porcinelor, care au înregistrat o reducere cu 25.048 capete. Bovinele au avut o scădere numerică de 16.909 exemplare, iar efectivele de ovine și caprine s-au diminuat cu 63.241 capete. De asemenea, numărul de păsări a scăzut cu 226.100 capete.

Procentual, numărul de porcine a înregistrat o reducere de aproximativ 35%, bovinele au scăzut cu aproximativ 31%, iar ovinele și caprinele au avut o diminuare de aproximativ 17%. În ceea ce privește păsările, efectul negativ a fost de aproximativ 5,5%. Aceste diferențe numerice și procentuale substanțiale pun în evidență o tendință de scădere în efectivele de animale din județul Bacău în ultimii cinci ani, reprezentând o provocare importantă pentru sectorul agricol și necesitând atenție și acțiuni pentru a revitaliza industria creșterii animalelor în zonă.

Animalele dispar din gospodăriile populației

Analizând datele, putem constata că la persoanele fizice s-a înregistrat o scădere numerică mai mare a efectivelor de animale în toate categoriile, comparativ cu persoanele juridice. Cea mai semnificativă scădere numerică s-a înregistrat în cazul ovinelor și caprinelor, unde efectele persoanelor fizice au înregistrat o reducere de 63.223 capete, față de doar 18 capete în cazul persoanelor juridice. Aceste date pot sugera că persoanele fizice au fost mai afectate în dezvoltarea și menținerea efectivelor de animale în județul Bacău între cele două perioade analizate.

La bovine, persoanele fizice au pierdut 16.745 capete față de numai 146 capete, în cazul persoanelor juridice, la porcine pierderea este de 22.445 capete în cazul gospodăriilor și de 2.603 capete în cazul firmelor, la ovine și caprine au dispărut 63.223 capete de la populație și 18 capete de la persoanele juridice. Doar la păsări lucrurile stau invers: firmele au pierdut 174.200 de exemplare iar populația 51.900 de capete, ceea ce este explicabil: păsările sunt crescut industrial, de combinatele avicole.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri