Am scris, saptamâna trecuta, despre perspectivele sistemului de invatamânt din România, in conditiile in care se incearca, pe toate caile, o scadere a calitatii acestuia, evident, in numele Reformei. Asa cum in numele Credintei au avut loc cele mai ingrozitoare maceluri, la fel, sub steagul Reformei educatiei, vom ajunge sa producem prosti cu diploma pe banda rulanta. Dar, nu e o problema, de asta are nevoie tara. De ce? Pentru ca o tara e mai usor de condus daca locuitorii ei nu pun intrebari si nu pun la indoiala mesajele livrate de elitele conducatoare.

Si avem doua exemple de saptamâna trecuta: scandalul pornit pe retelele sociale de asa-zisa lege a cenzurii si demiterea sefului ANAF.

In primul caz, scandalul a fost un contra-atac la scandalul provocat de legea pentru reforma Sanatatii, propusa de PNL, in care pacientii ar fi obligati sa-si plateasca tratamentul daca nu fac controale preventive. Intr-o tara in care mare parte a populatiei nu are acces la servicii de sanatate si cu o recrudescenta a bolilor asociate cu saracia, initiativa nu s-a bucurat de o primire prea buna. Pentru a contracara scandalul, a fost gonflat subiectul cu “legea cenzurii”. Daca analizam vectorii de comunicare si maniera in care s-a produs viralizarea mesajului, ajungem la o concluzie interesanta: au fost folosite aceleasi canale de comunicare ca in cazul “Colectiv”. Si acelasi stil care a ocolit cu grija esenta subiectului – deoarece initiativa respectiva se referea la interzicerea discriminarilor pe baza apartenentei la un grup.

Al doilea caz este si mai elocvent: dupa ce românii s-au plâns ca Fiscul controleaza doar micii intreprinzatori români, in momentul in care ANAF s-a apropiat de marile corporatii care-si exporta profiturile prin diferite “optimizari fiscale” pentru a plati impozite cât mai mici, asadar când s-a ajuns la “greii” sistemului, a fost decapitat. Metoda folosita ne aminteste de celebrele metode folosite de comunisti in anii ’50 pentru a scapa de indezirabili: se inventeaza un pretext, se deschide o ancheta si respectivul isi pierdea scaunul.

In cazul de fata acuzatiile sunt atât de aberante incât ti se face rusine de rusinea celor care le-au scris: seful ANAF este acuzat de “abuz in functie si favorizarea faptuitorului” pentru ca a suspendat doua ordine aberante, care obligau cetatenii sa plateasca niste taxe mai mari decât valoarea sumelor obtinute.

Daca va amintiti, este vorba despre celebrele cazuri in care pentru 5-10 lei primiti ca dividend de la un SIF, cetateanul era obligat sa plateasca CASS la nivelul salariului minim, nu la nivelul venitului. Asa s-au trezit multi ca au devenit datori la stat si, prin urmare, nu mai beneficiaza de asigurari medicale.

Dar, pentru ca a corectat aceasta idiotenie, seful ANAF este anchetat sub motivul ca, astfel, a ajutat anumite persoane sa câstige mai mult, prin diminuarea contributiilor catre buget.

Contributii care – cum am spus – erau stabilite ilegal. Rezulta, deci, ca presedintele ANAF a fost demis, asa cum spune un banc, pentru port ilegal de sapca.

Dar tinerii frumosi si liberi sunt fericiti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. În România cetăţenii au ajuns într-atât de corupţi încât un nivel de trai decent mai poate fi readus doar printr-o dictatură (atenţie, tirania e altceva). Avem 1,2 milioane bugetari care, la modul cum arată România sunt cu toţii nişte incompetenţi, şi care nici dacă ar vrea nu ar putea să schimbe vreo ceva – de parcă s-ar selecţiona între ei să nu cumva vreunul să fie mai răsărit decât celălalt; dar putem sta liniştiţi că asta e ultima lor grijă 🙂 . Cât timp nu vor răspunde cu capul pentru eşecurile lor pe plan administrativ situaţia nici nu se va schimba vreodată.

  • Probabil sunteti prea tanar ca sa stiti cum arata o dictatura. Cat despre competenta sau incompetenta bugetarilor, am o intrebare: credeti ca angajatii din sectorul privat sunt mai buni? Exista un principiu imprumutat din informatica si care se poate aplica societatii: GIGO: Garbage In, Garbage Out. Gunoi bagi, gunoi iese. Credeti ca societatea romaneasca este mai buna decat clasa politica si/sau bugetarii?

   Acum, despre subiect nu comentati nimic?

   • Nu-s prea tânăr căci am prins coada la becuri și la jumătate de pâine/persoană/zi cotă. Sunt informatician și mai există în Borland Pascal și algoritmi stivă, coadă gen FIFO (first in first out), FILO(last out) etc. Cât despre sectorul privat pot spune că oameni care aici, în panarama asta de birocrație de-abia o duc, odată plecați își plătesc rate la case, au salarii care le permit vacanțe în locuri relativ scumpe, își construiesc și pe aici case etc. Devin alți oameni? Cyborgi? Când aveam 24 de ani am state de plată cu 1800 € pe ele, aici la noi câștig până-n 7-800…m-am “down”-gradat în 2000 de km venind acasă? Cunosc prea puțini bugetari plecați și din păcate sunt tocmai cei care mai munceau câte ceva: medici și profesori. N-am auzit în viața mea ca un consilier din primărie sau vreun angajat la DSV-DSP să lase tot și să plece la muncă în străinătate. Dv ați auzit un asemenea caz? Cine nu performează atunci?

 2. Domnule Redactor,
  Tara arde si Baba se chiaptana,,,,,,,,,
  Eu am inteles alzceva…….
  Seful ANAF, a fost demis deoarece nu a recuperat sumele mari de la Evazionisti,cei condamnati
  ăentru evaziune,gen VOICULESCU,,CEEA CE INSEAMNA CA ORGANELE sTATULUI NU+SI FAC
  DATORIA , PENTRU CARE SANT PLATITI DIN BUZUNARELE NOASTRE.
  Dar populatia este prea SARACA sa o mai intereseze daca poarta sapca..
  Nu au cu ce sa+si plateasca cheltuielile la intretinere,sau mor ingesuiti ca sa+si plateasca
  impozitul la stat,,,,,,,,.

 3. Domnilor, chiar nu imi vine sa cred! Ma crucesc pe zi ce trece! Vedem sub ochii nostri cum se prabuseste lumea, dar nu ne oprim o clipa sa ne intrebam: e adevarat, e de bine, de folos! Acesti tineri frumosi si luminosi fac parte dintr-o altfel de generatie, una care are nevoie de intelegere ca sa reuseasca sa se integreze in societatea asta a zilelor noastre.Par rataciti ciudati unii dintre ei, se inchid intr-o lume a lor, isi confectioneaza niste masti care sa-i apere de rautatea,violenta si nebunia din jur. Nu va suparati, da’ tineretea dvs.cum a fost? Noi cate masti nu folosim? Si mai ales cum ii sprjinim? Ne folosim doar de ei pt organizat ,,festivitati sus puse” ….si poate ati aflat,ca mai si mor de prea multa si de prea frumoasa tinerete…

  Cat despre abuzurile ANAF-ului, drept va spun, m-am intoxicat! …vezi operatiunea ,,tomberonul” de la vecini…

LĂSAȚI UN MESAJ