Tara platita cu salariul minim

2

In vreme ce Guvernul insista pe ideea ca România trebuie sa mentina salariile scazute pentru a atrage investitorii, valoarea mica a lefurilor fiind, chipurile, un avantaj competitiv, realitatea bate filmul si asistam la efectul generalizarii salariului minim pe economie: angajatorii nu mai gasesc forta de munca iar unii – putini, ce-i drept, care au sesizat problema, au inceput sa creasca salariile pentru a-si securiza forta de munca.

Situatia a inceput sa se vada inca de acum doi ani, de când au inceput sa se plânga afaceristii ca nu mai vine lumea la cules. In vreme ce televiziunile plângeau pe umerii afaceristilor ramasi cu recolta in câmp, cine s-a interesat a putut afla ca se dusese buhul ca respectivii trageau tepe: una promiteau si alta plateau. Intre timp, insa, au inceput sa fie tratati cu refuz si alti patroni, care nu neaparat furau angajatul, ci, pur si simplu, ii dadeau doar minimul pe economie.

Chiar si Guvernul recunoaste fara jena un lucru: competitivitatea exportului a fost sustinuta de mentinerea dinamicii salariale sub cea a productivitatii muncii. Pe româneste, desi au muncit mai mult si mai bine, românii au fost platiti mai prost decât meritau pentru ca produsele noastre sa fie la fel de ieftine sau la preturi mai mici decât cele straine.

PUBLICITATE

Iar aici sunt trei mari probleme:

In primul rând, e acelasi lucru ca in perioada interbelica, atunci când randamentul exploatatiilor agricole era dat de salarizarea proasta a taranilor. Faptul ca se gasea forta de munca dispusa sa lucreze pe bani foarte putini deoarece taranii nu aveau alta alternativa, ii scutea de cheltuiala pe arendasi, care nu trebuiau sa investeasca in metode moderne de agricultura. Rezultatul a fost o pauperizare a populatiei rurale si o ramânere in urma a agriculturii românesti.

Si ajungem la aceeasi concluzie si astazi: daca aceasta competitivitate este data de salariile mici platite angajatilor, companiile nu au nici un motiv sa investeasca in cresterea productivitatii muncii. Daca ne amintim putin capitolul despre factorii productivitatii, din manualele de economie, vom vedea ca marea majoritate depind de angajator: in cazul industriei e vorba despre factori tehnico-economici (dotarea tehnica, management, combinarea factorilor de productie), sociali (nivelul de pregatire a lucratorilor, de exemplu), psihologici (motivarea muncii). Continuind politica salariilor mici, guvernele condamna, practic, tara la subdezvoltare.

Si pentru ca am vorbit de productivitate, ar trebui sa intelegem o data cum e cu mitul despre legarea cresterii de salarii de cresterea productivitatii si cum de, in cifre, productivitatea este asa scazuta in România si asa mare in tari ca Anglia, Franta sau Germania. Nu doar faptul ca tarile respective sunt mai dotate tehnic contribuie la perpetuarea acestui mit, ci si modul in care se fac raportarile contabile ale companiilor multinationale. Practic, este efectul evaziunii fiscale practicate de acestea in România pentru a plati impozit pe profit cât mai mic: mutând banii prin diferite metode catre companiile-mama, muta si cifrele de productivitate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Pentru aceiasi munca facuta in zona Moldovei muncitorii sunt platiti cu salariul minim pe economie iar la Bucuresti ,Arad ,Oradea ,Timisoara sau Brasov in cadrul aceleiasi societati si aceiasi munca prestata muncitorii sunt platiti cu 1800-2000 lei in mana plus bonuri ! Oare de ce ? Moldova este considerata o zona defavorizata ,cu oameni care accepta orice si care pot fi exploatati cat se poate de usor ! Mentalitatea lucratorilor din Moldova lasa de dorit ! In orasele mentionate daca sunt chemati la serviciu sambata sunt platiti dublu ,in zona Moldovei sunt amenintati ca sunt dati afara daca nu vin sambata si duminica la serviciu ! Cand vrei sa faci o miscare sindicala toti sunt de acord dar cand ceri sa te sustina doar 10 % mai vor sa vina la protest ,ceilalti se ascund ! Peste munti la protest participa 80 % din angajati si au castig de cauza ! Mentalitatea moldoveanului lasa mult de dorit !

  2. Mă uit la sistemul englezesc: de pildă, băncile, companiile mari au angajați pe care-i plătesc foarte bine şi care la rândul lor îşi permit cheltuieli mari formându-se un fel de lanț comercial ce asigură economiei o stabilitate. La noi?! Băncile-s străine și pe salariații lor nu prea-i umplu de bani, companiile au venit doar pentru forța de muncă ieftină iar ce-i cu patronaj românesc e cu metehne comuniste considerând angajatul un fel de iobag încât îl determină pe acesta să lucreze mai mult Împotriva companiei decât pentru ea etc. Şi încă nu e grav…tot ce e între 20 și 30 de ani pe aici, nici nu mai doreşte să audă de România, deci în scurt timp va deveni o problemă mare situația demografică de la noi

LĂSAȚI UN MESAJ