19 aprilie 2024
ActualitateTabăra ”Pridvorul satului” la Mănăstirea Cașin

Tabăra ”Pridvorul satului” la Mănăstirea Cașin

Peste 80 de tineri s-au aflat timp de trei zile în preajma impozantei biserici (”soră geamănă a Goliei din Iași), ridicate în 1655 de voievodul Moldovei Gheorghe Ștefan, la Mănăstirea Cașin, ei participând la prima ediție a Taberei cultural – catehetice ”Pridvorul satului”. Această tabără a fost organizată de către Parohia Mănăstirea Cașin I și Protoieria Onești și a adus în suflet tuturor participanților bucurie duhovnicească, dragostea de jocuri și de cântec precum și un pelerinaj inedit la Monumentul Eroilor și la Biserica Ortodoxă ”Buna Vestire” din localitate. La deschiderea acestei tabere a fost prezent părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești, care a adresat calde cuvinte de bun venit și de încurajare. Preotul Gheorghe Leuștean, organizator al acestei tabere, a declarat:”Tinerii învață să se bucure a fi în comuniune, de a fi unul cu celălalt, prin jocuri, competiții sportive, participarea la săvârșirea Sfintei Liturghii.”

Și animatorii acestei tabere (care au fost din Iași), au apreciat dorința tinerilor de a empatiza mai mult, pentru a se bucura de aflarea unor cunoștințe noi dar și de a socializa și de a participa la activități cultural – catehetice deosebite. Astfel, pe parcursul taberei tinerii au putut participa la ateliere de lucru pe teme de Artă, Educație financiară și au aflat mai multe detalii despre Sfânta Liturghie. Ei s-au bucurat de un frumos spectacol oferit de către Ansamblul folcloric ”Mugurașii mănăstireni” din Mănăstirea Cașin, au urmărit filmul ”Viața Sfântului Luca al Crimeii” și au participat la conferința ”Tânărul și social – media”, ce a fost susținută de inspectorul eparhial Daniel Ionel Marari.

Dincolo de toate aceste activități, de faptul că participanții taberei au avut corturile instalate în preajma emblematicei biserici ridicate de voievodul Moldovei Gheorghe Ștefan, ei au trăit din plin bucuria de a descoperi și frumusețea acțiunilor de voluntariat. Participant la această tabără Rareș Răileanu a declarat:”Dacă aș avea șansa să mă întorc undeva, cu siguranță primul loc și singurul, de altfel, ar fi fără doar și poate, Mănăstirea Cașin. Mi-am dorit să cunosc noi oameni, noi povești, noi date istorice și să mă cunosc pe mine … M-am simțit așa bine, încât sper ca vara asta, care se anunță lungă și foarte lungă, să aibă măcar o tabără care să mă facă să mă simt cel puțin la fel de bine ca la Mănăstirea Cașin! Un loc cu multă istorie în spate, un loc cu mulți oameni uniți și frumoși, al căror viitor sună bine”. Ion Moraru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri