Aproape 400 de someri din municipiul Bacau vor avea sanse mult mai mari de a se angaja, gratie includerii lor in proiectul „Sistem integrat de crestere a ocupabilitatii”, implementat de catre Primaria municipiului Bacau, in parteneriat cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Satu Mare, in perioada 31 martie 2014-30 noiembrie 2015.

Proiectul a fost finalizat deja iar bilantul derularii lui a fost prezentat ieri, 23 noiembrie, la Centrul de Afaceri, si este remarcabil. In total, numarul beneficiarilor, care provin din Regiunile Nord-Est si Nord Vest, a depasit 700 persoane.

„Grupul tinta au fost somerii de lunga durata si persoanele inactive, cu studii de opt, 10 sau 12 clase, a spus Remus Dedu, asistent proiect. Recrutarea lor nu a fost simpla, pentru ca este foarte greu sa gasesti someri dispusi sa participe la cursuri de formare profesionala de lunga durata ori la consiliere pe piata muncii sau la activitati de antreprenoriat. In cadrul acestora, beneficiarii au invatat cum sa porneasca si sa gestioneze o afacere.”

Multi au fost angajati deja

Obiectivul general al proiectului a fost cel de crestere a capacitatii de ocupare pe piata muncii a unui numar de 558 persoane, prin participarea acestora la interventii integrate. Dar grupul tinta a fost si mai numeros. Astfel, nu mai putin de 708 persoane (dintre care 347 sunt din municipiul Bacau) au fost informate si mediate pe piata muncii, precum si consiliate profesional pentru a-si gasi mai usor un loc de munca.

Din acelasi grup 508 someri au fost cuprinsi la 24 cursuri de formare profesionala (calificare ori perfectionare) in arta florala, vânzari sau IT, 200 au participat la activitati de dezvoltare a competentelor antreprenoriale si pentru toti au fost organizate 4 burse de locuri de munca. Cei care au urmat un curs de calificare au primit o subventie bruta de 12 lei/ora pe toata perioada pregatirii, au beneficiat de 10 lei/zi pentru transport si alti 10 lei/zi pentru hrana. Totodata, in vederea stimularii initiativei antreprenoriale au fost oferite premii pentru cele mai bune 12 planuri de afaceri, in valoare de 44.000 lei brut/premiu. In final au fost depuse 7 proiecte, din care a intrunit toate cerintele si a câstigat premiul de 44.000 lei unul singur.

Pentru a fi incluse in acest proiect, din municipiul Bacau au fost recrutate 418 persoane. Dintre acestea 347 au fost consiliate profesional, iar 277 au absolvit un curs de formare. Din acelasi segment, au participat la activitati de antreprenoriat 100 de bacauani. Dar cel mai notabil rezultat este acela ca pe parcursul desfasurarii proiectului nu mai putin de 67 participanti (13 la suta) au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, unii chiar in perioada efectuarii practicii profesionale. Sa mai notam ca proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeste in oameni!”, Axa prioritara 5 „Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Interventie 5.1 „Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare”.

Valoarea totala eligibila se ridica la 5.637.820 lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ