24 aprilie 2024
EconomieSute de kilograme de înghețată și unt de arahide, retrase de la...

Sute de kilograme de înghețată și unt de arahide, retrase de la comercianți

Peste 660 de firme din tot județul au fost călcate, în ultimele două luni, de inspectorii sanitar veterinari băcăuani. În cadrul acestor controale, s-a urmărit, în general, verificarea aspectelor ce țin de respectarea regulilor de igienă și siguranță alimentară, inclusiv rechemarea de pe piață a produselor neconforme (periculoase pentru consumul uman), anunțate prin sistemul de alertă rapidă pentru alimente, funcțional la nivelul întregii Uniuni Europene.

Totodată, pe fondul situației epidemiologice generate de apariția virusului pestei porcine africane (PPA), inspectorii DSV, ajutați de polițiștii băcăuani, au verificat inclusiv mașinile depistate în trafic folosite la transportul animalelor. Din fericire, băcăuanii și cei care au tranzitat județul nostru au înțeles riscul pe care-l prezintă periculosul virus, din cele 260 de mijloace auto verificate, doar un singur șofer a fost depistat transportând animale fără crotalii (prin urmare, nu puteau fi identificate astefl încât să se stabilească exact de unde au fost achiziționate), cel în culpă fiind amendat cu 1.500 de lei.

Produse cu potențial ridicat de îmbolnăvire



Nu la fel de responsabili au fost și comercianții controlați, la mulți dintre aceștia, inspectorii sanitari veterinari depistând numeroase nereguli ce țineau de siguranța alimentară. Mai exact, s-a descoperit că unii dintre comercianți aveau la raft produse fără etichete, astfel încât nu se putea ști măcar când și de cine au fost fabricate, cu risc iminent de îmbolnăvire a celor care urmau să le consume. Grav este că produsele erau și prost ambalate sau depozitate în locuri absolut neigienice, fapt care ar fi făcut și mai dificil consumul uman. Aceleași controale au mai scos la iveală condițiile execrabile în care comercianții își desfășurau activitatea: pavimente și pereți neigienizați, agregate frigorifice la fel de mizerabile, spații de depozitare neîntreținute, la fel și zonele de prelucrare și valorificare a produselor alimentare, inclusiv utilajele și ustensilele de lucru folosite.

Apă chioară, la raft

Interesant este că s-au mai descoperit și cantități mari de apă plată îmbuteliată în PET-uri care, de fapt, era o apă ordinară, fără proprietăți deosebite, și care nici nu respectau regulile privind calitatea apei potabile. În aceste condiții, inspectorii sanitari veterinari, în 18 cazuri, au fost nevoiți să aplice amenzi totalizând 62.200 de lei, iar complementar, s-a decis și confiscarea, în vederea neutralizării, a aproape 290 de kilograme de produse de proveniență non animală, respectiv unt de arahide, înghețată de pepene galben. Decizia a fost luată ca urmare a informațiilor primite prin sistemul de alertă rapidă, funcțional la nivel UE.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri