Data de 15 mai a fost termenul final până la care fermierii băcăuani puteau solicita subvenții de la stat pentru sectoarele vegetal și zootehnic. „În această campanie, au fost depuse 18.496 cereri, pentru o suprafaţă de 159.166 hectare.

În campania 2018 s-a depăşit suprafaţa estimată a fi solicitată la plată cu 8.900 hectare, ceea ce reprezintă un procent de realizare de 105,23% faţă de estimare. În acest context, doresc să le mulțumesc fermierilor care au depus cereri şi s-au încadrat în termenul prevăzut de lege”, a declarant Ghiță Burlui, directorul APIA Bacău.

În comparaţie cu anul 2017, în acest an, numărul de cereri este mai mic cu 711, dar suprafaţa solicitată la plată este mai mare cu 8.900 hectare. Potrivit specialiștilor APIA Bacău, această suprafaţă poate să mai crească, întrucât, până pe 31 mai 2018, se pot depune modificări asupra cererii, fără niciun fel de penalizare (adăugiri sau retrageri de suprafaţă).

În perioada imediat următoare, salariaţii APIA vor opera și vor verifica cererile depuse, vor introduce, acolo unde este cazul, documente de modificare și vor solicita clarificări pentru anumite neconformităţi identificate la cererile depuse. „Fermierii trebuie să răspundă solicitărilor de clarificări în termen de 15 zile de la comunicare.

Această perioadă de clarificări durează 35 de zile și este fără penalizări”, a precizat directorul Burlui. Conform calendarului de activităţi aprobat prin Ordinul MADR nr. 15/2018, cu modificările ulterioare, în perioada 1 iunie-1 iulie 2018 se va efectua controlul administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora, precum și transmiterea eșantioanelor de control.

Între 1 iulie si 1 octombrie 2018, se va efectua controlul la fața locului, pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. De reținut și că, între 16 octombrie și 30 noiembrie 2018, este programat să se achite avansul, urmând ca în perioada 1 decembrie 2018-31 martie 2019 să se facă plăţile regulare.