– unele si-au dus sarcina la termen si au devenit mame – altele au ales sa faca avort si n-au vrut sa-si asume acest rol de la o vârsta atât de frageda

Intentia de a introduce in programa scolara si ore de educatie sexuala a stârnit reactii diferite din partea parintilor si a unor organizatii. In vreme ce unii sunt de acord cu acest proiect, altii cred ca informatiile furnizate vor face mai mult rau decât bine. Totusi, analizând datele statistice referitoare la fetele cu vârste de pâna la 19 ani, din judetul Bacau, care au ramas insarcinate, se poate spune ca ar trebui sa se faca ceva pentru ca situatia sa se schimbe.

Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau, in anul 2015, s-au nascut 6.557 de copii (fata de 6.456 in 2014), iar 380 dintre bacauancele care au devenit mame anul trecut erau minore. In acelasi timp, in unitatile sanitare de stat s-au inregistrat si 2.364 de avorturi (2.395 – in 2014), dar nu exista o situatie si cu intreruperile de sarcina efectuate in cabinetele medicale private.

PUBLICITATE

Totusi, din datele cunoscute se poate observa ca sunt sute de adolescente care au facut avort. „In anul 2015, au fost inregistrate 7 avorturi la minore sub 15 ani (fata de 12 in 2014), iar alte 297 de avorturi s-au inregistrat la cele cu vârste intre 15 si 19 ani, mai putine fata de anul 2014 când au fost 334 de avorturi”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Mama si tata la 16 ani

Printre adolescentele devenite mame se numara si o fata de 16 ani, din judetul Bacau, care a ajuns in Centrul de Interventie Specializata în Domeniul Protectiei Familiei – Modulul Maternal, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, in luna august 2015, fiind însarcinata în 17 saptamâni. Aceasta provenea dintr-o familie dezorganizata, era crescuta de mama sa si locuia impreuna cu aceasta si surorile ei la domiciliul concubinului mamei. Stateau cu totii intr-o singura camera, in conditii mizere.

Dupa sesizarea autoritatilor, in momentul deplasarii in localitate pentru desfasurarea unei anchete, specialistii de la DGASPC Bacau au aflat ca minora nu mai statea acolo si au gasit-o in casa prietenului ei, si el in vârsta de 16 ani. Cum familia ei nu a dorit sa-si asume responsabilitatea pentru a o ingriji, viitoarea mamica a ajuns in centrul DGASPC Bacau. Aici a primit tot ceea ce parintii ei nu i-au oferit, respesctiv gazduire si sprijin material, a fost ajutata sa termine 8 clase, pentru ca avea doua corigente, a primit consiliere de specialitate, pe timpul sarcinii a beneficiat de toate controalele medicale necesare, a fost invatata cum sa-si creasca bebelusul si chiar sa obtina certificatul de nastere.

In decembrie 2015, minora de 16 ani a adus pe lume o fetita de 2,4 kg, care a fost recunoscuta de tata, care le-a vizitat saptamânal la centrul unde au fost ocrotite si si-a exprimat dorinta de a le lua acasa, pentru a locui impreuna in casa parintilor sai. „Cu sprijinul specialistilor nostri si ai primariei de domiciliu, mama si copilul au fost integrati de curând la domiciliul concubinului, acesta împreuna cu familia sa asumându-si cresterea si îngrijirea nou-nascutului”, a declarat Marian Vatamanescu, purtator de cuvânt la DGASPC Bacau.

Aceasta este insa doar una din mamele minore care au fost ajutate. In anul 2015, la Modulul Maternal din cadrul DGASPC Bacau au fost gazduite 16 cupluri mama-copil (16 mame si 19 copii), iar anul acesta, pâna la aceasta data, au ajuns aici si primesc sprijin alte 4 mame si cei 5 copii ai lor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Alti 2000 de copilasi nenascuti au fost omorati. … Cand se va opri acest măcel? Cat timp va mai curge sânge nevinovat, România se va zbate in mizeria ei…

LĂSAȚI UN MESAJ