Primaria Bacau a organizat ieri, intr-o atmosfera cvasiconspirativa, o dezbatere publica privind noua sesiune de alocare a fondurilor nerambursabile pe Legea 350, din bugetul local.

Primaria a anuntat insa in pripa evenimentul, astfel ca multi dintre cei care ar fi putut opina pe tema finantarilor au lipsit. Au fost, totusi, prezenti, reprezentanti ai asociatiilor si organizatiilor nonguvernamentale vizate de prevederile Legii 350, printre care cele din domeniile sport, tineret, mediu, social, culte.

Viceprimarul Radu Ababei le-a prezentat pe scurt plafoanele de finantare pentru fiecare domeniu in parte, care merg de la 15.000 de lei pentru proiectele destinate tineretului, pâna la doua milioane de lei, in cazul sportului de perfomanta. O modificare fata de sesiunea anterioara de finantare este inasprirea conditiilor de eligibilitate a proiectelor. De asemenea, viceprimarul a precizat ca Biserica nu mai primeste fonduri pentru ridicarea de noi lacasuri de cult si imprejmuiri de gard, insa va primi bani pentru finalizarea proiectelor deja incepute.

PUBLICITATE

Numerosii preoti prezenti la dezbatere au fost nemultumiti si in aceste conditii, deoarece, spun ei, exista multe biserici mari incepute, dar nu exista bani pentru finalizarea lor, iar fondurile alocate de Primarie nu ajung. „Povara financiara cade astfel tot pe enoriasi”, a spus unul dintre preoti.

Reprezentantii asociatiilor sportive au spus ca banii sunt prea putini pentru a face performanta, iar cei din domeniul social au reclamat banii putini alocati personalului, esential in activitatile de acest gen, precum si fondurile mici detinate utilitatilor.

De la domeniu la domeniu variaza si cofinantarile beneficiarilor de proiecte, intre 10% si 25%, iar contributia muncipalitatii va fi in functie de incasarile la bugetul local. Cu alte cuvinte, dupa cum a precizat un participant la dezbatere, se poate ajunge in situatia ca beneficiarul sa contribuie cu mai multi bani la realizarea unui proiect decât ofera Primaria, ceea ce nu ar mai fi un sprijin din partea municipalitatii, asa cum este menirea declarata a Legii 350.

De mentionat ca ieri s-a vorbit pe marginea propunerilor facute de comisiile de specialitate din cadrul Primariei, iar o varianta finala va fi aprobata in sedinta extraordinara de joi a Consiliului Local. Prin urmare, potentialii beneficiari de finantari nerambursabile au la dispozitie doar doua zile pentru a veni cu propuneri menite sa imbunatateasca varianta Primariei, un timp mult prea scurt ce a iscat nemultumiri si suspiciuni privind alocarea banilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Asta-i capul lui Romeo Stavarache. Pai ce s-a schimbat fata de anul trecut cand au fost alte finantari? Omul asta e ciuma neagra a orasului. E constient ca ajunge dupa gratii si pana atunci vrea sa ne arate cat de greu ne va fi fara el. Asa ca s-a pus pe distrus sistematic, ajutat de o mana de lachei!

  2. Dar popii de unde au știut despre dezbatere? Și de ce se îngrămădesc oare la cașcaval? Fondurile ar trebui să ajungă la copii, la bătrâni, la oamenii care chiar au nevoie…

  3. Trebuie gasite solutii sa faci venituri nu sa faci economii distrugind sportul.Sportul de orice fel inseamna sanatate,educatie,socializare bucurie.Ne transformam doar in robotei servici,casa servicii.Fara petrecerea timpului liber in sali de sport sau pe stadioane.Vor sa ne timpim.

LĂSAȚI UN MESAJ