Am considerat mereu ca sintagma “suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedura Penala este abuziva. Principiul spune ca orice persoana este nevinovata pâna la proba contrarie; or, arestarea preventiva a unei persoane pe baza unor “suspiciuni”, fie si ele rezonabile incalca acest principiu deoarece permit incatusarea unui om in lipsa oricarei dovezi, doar pe baza unor banuieli.

Modificarea propusa, prin care arestarea preventiva sa fie permisa doar daca exista “indicii temeinice” in sprijinul solicitarii procurorului corecteaza oarecum situatia, desi, in extremis, poate fi fortata. Dar, oricum, imbunatateste situatia.

Problema este, insa, la clasa politica. O clasa politica prinsa in lupte crâncene pentru putere si care apeleaza la toate mijloacele pentru a-si infrânge adversarul. Scandalul provocat de aceasta modificare este, in esenta, unul politic si demagogic deoarece cei care acuza ca se incearca protejarea coruptilor ar trebui, conform pozitionarii si doctrinei promovate, sa fie primii care sa apere dreptul persoanei fata de abuzurile sistemului.

PUBLICITATE

Pâna la urma, arestata preventiv sau nearestata, o persoana banuita de fapte de coruptie va fi trimisa in judecata fara probleme. In schimb, arestarea abuziva a unui om poate avea efecte dramatice atât asupra persoanei respective, cât si asupra familiei, afacerilor conduse de acesta.

De fapt, miza intregii povesti o reprezinta arestarea preventiva a oamenilor politici. Pentru ca unii sa poata arata cu degetul “iata coruptii” inainte de a se pronunta o instanta. Acum li s-a luat putin aceasta jucarie pentru ca, pentru a aresta pe cineva, mai trebuie si probe, nu numai suspiciuni.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. …Si-apoi chiar ca nu as vrea
    Ca sa faca ,,cineva”
    Otita din pricina mea
    Caci EL stie cum ma zbat
    Ca pestele pe uscat …

LĂSAȚI UN MESAJ