Sa ne imaginam ca ambasadorul român la Washington ar sustine o conferinta de presa in care ar critica maniera in care politia americana trateaza populatia de culoare. Sa spunem ca ambasadorul nostru la Londra ar emite un comunicat de presa in care ar critica populismul UKIP. Ori ca, intr-un interviu, ambasadorul României la Paris ar da indicatii Executivului francez despre modul in care trebuie manageriat sectorul cultural.

Evident, in secunda a doua, presa si politicienii din aceste tari ar sari la beregata reprezentantilor nostri. Pentru ca nici americanii, nici englezii si nici francezii nu accepta sa li se sufle in ciorba si sa vina unii din afara sa le dea lor lectii.

La noi, insa, vorbele ambasadorilor devin litera de lege. Politicienii si presa nu doar ca nu reactioneaza contra acestor obiceiuri proaste, ci, dimpotriva, se adapa cu nesat de la zicerile trimisilor americani, englezi, francezi sau olandezi.

PUBLICITATE

Ideile emise de un ambasador au nu doar sansa sa devina mai mediatizate decât oricare idee a premierului român, dar politicienii le transforma in standarde ce trebuie respectate, societatea civila le da putere de lege iar presa construieste grile de control pe care le aplica societatii.

O asemenea putere data ambasadorilor, care intre noi fie vorba, este inadmisibila si in contradictie cu statutul diplomatic asa cum este el definit de Conventia de la Geneva, a mai existat prin veacul al XIX-lea.

Atunci, consulii Austriei, Turciei sau Rusiei, ca reprezentanti ai Puterilor Garante, primisera dreptul de a se amesteca brutal in „trebile dinlauntru” a principatelor dunarene.

Dar atunci, in mod cât se poate de oficial, tarile române se aflau sub suzeranitatea altor state. Azi, insa, ne consideram a fi independenti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Cand vorbeste un diplomat, se numeste diplomatie. Cand te prefaci ca il asculti, se numeste strategie. Cand pendulezi intre diplomatie si strategie, se kiama ca faci politica. Cine face politica cu cap,este patriot. Cine face politica fara cap, cu kapu altora, se numeste, tradator de neam si tara. Un stapan, da, dar stapanul ce privesti, nu e om de rand, este stapanul ……….

LĂSAȚI UN MESAJ