Penitenciarul pentru Minori si Tineri (PMT) Bacau a organizat luni o intâlnire cu partenerii si colaboratorii de zi cu zi, mai exact cu cei care alaturi de angajatii unitatii de detentie se implica pentru reintegrarea in societate a persoanelor private de libertate. Un detinut reintegrat este un om salvat.

Daca nu are cine sa se ocupe de ei, daca nu are cine sa-i indrume, acestia se pierd usor, ajung sa comita noi infractiuni si se intorc din nou in spatele gratiilor. Prima mâna intinsa este cea a angajatilor din penitenciar care demareaza mai multe proiecte de formare profesionala pentru ca acestia sa deprinda o meserie, sa le fie mai usor sa-si gaseasca un loc de munca atunci când poarta unitatii se deschide iar ei sunt liberi. Pentru multi momentul eliberarii este insa un soc.

„Nici nu stiu incotro sa apuce. Sunt detinuti care nici nu cunosc banii atunci când sunt eliberati. Asa de mult au stat aici. De multe ori pleaca cu 10 -15 lei, cât le dam pentru drum, si hainele de pe ei. Noi incercam sa cream o retea ca sa nu se mai intoarca la noi. Le stimulam creativitatea ca sa se descurce si dupa ce ispasesc pedeapsa. S-au derulat mai multe proiecte europene ca sa deprinda o meserie si sa plece si cu o diploma”, explica scms. Geanina Stefan, director adjunct Educatie la Penitenciarul Bacau.

PUBLICITATE

Respinsi de societate

Cu problemele detinutilor de dupa punerea in libertate se confrunta si consilierii de probatiune. „Avem un caz cu o persoana eliberata de la Tichilesti care are obligatia prin decizia instantei sa urmeze un curs de calificare. A parcurs orele de teorie si când sa mearga la practica, societatea respectiva nu l-a primit pentru ca are cazier”, a spus Raluca Nechitoaia, consilier de probatiune.

Acum tânarul risca sa se intoarca in spatele gratiilor pentru ca nu poate absolvi cursul. Ceea ce incearca specialistii, care lucreaza cu persoanele private de libertate, sa transmita este ca acestea fac parte dintr-o categorie vulnerabila.

Pentru a fi ajutati, lipseste veriga principala. Acea institutie care sa se ocupe de ei pentru o perioada de timp la iesirea din inchisoare si apoi sa fie preluati de societate. La finalul intâlnirii, toti cei prezenti au putut vedea o expozitie cu lucruri confectionate de detinuti.

De la felicitari, vaze pentru flori, ii facute manual, tablouri, bratari, lumânari, coliere, cercei, la posete si chiar o rochie de mireasa din produse reciclabile, respectiv pahare din plastic, articol cu care au participat la o competitie la Botosani. In prezent, circa 100 de persoane inchise, majoritatea femei, isi ocupa timpul confectionând diverse obiecte.

“In Italia, de exemplu, sunt cooperative care lucreaza doar cu detinuti. Toata lumea are de câstigat. Ar fi bine ca si la noi sa fie la fel. Noi incercam sa-i ajutam, ii implicam in tot felul de ateliere de lucru, de cursuri, ca sa mai invete ceva, sa se descurce dupa ce pleaca de aici. Acum suntem in discutii cu un preot din Savinesti pentru a incepe sa confectionam lumânari decorative si bratari. Exista un ordin aparut recent care ne permite sa vindem obiectele, iar banii sa fie reinvestiti in materie prima”
– Simona Melescanu – sef Serviciu Educatie – PMT Bacau

“Noi incercam sa-i ajutam. Daca salvam doi din zece tot este o realizare. Chiar am avut un caz care a urmat aici un curs si mi-a scris ulterior ca si-a gasit serviciu, si-a luat casa, s-a casatorit si are o viata normala. Din pacate aceste cazuri sunt putine. Cei mai multi comit din nou infractiuni si se intorc aici”
– scms. Geanina Stefan – director adjunct Educatie – PMT Bacau

“Si la noi vin multi dintre cei eliberati din penitenciar care solicita document de calatorie pentru ca vor sa plece in strainatate. Noi incercam sa facem si prevenire, totodata. Le punem la dispozitie brosuri cu privire la munca ilegala si la alte aspecte pentru a nu avea probleme cu legea”
– cms. Florentina Neamtu – sef Serviciu Pasapoarte Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. cu 10 -15 lei pentru drum, ajungi DOAR pana la iesirea din BC…..toti detinutii sunt din BC??? . sunteti penibili ! o catastrofa nationala sunt penitenciarele din RO ! mai ca le faceti concurenta la cele din africa, asia si america de sud ! si va mai laudati ca faceti ceva pentru detinuti !!! veti dosar sa dati bine in poze, faceti nimic si va bateti cu pumnul in piept….

  2. din cauza voastra NU stiu detinutii care sunt banii !!!!!!! isi inchipuie ca daca primesc 10 /15 lei de la voi, le ajunge pentru un drum pana la capatul lumii…..CA VOI SE PRESUPUNE CA stiti CARE ESTE REALITATEA !!!! nu stiti !!!

  3. Lipsa programelor de reinsertie sociala a celor ce au trecut prin sistemele penitenciare nu exista in Romania, decat la nivel virtual,si ne intrebam, de ce societatea o duce din rau in mai rau.Intrebrea magica este: CAND SI LA NOI?

LĂSAȚI UN MESAJ