Exercițiul lunar de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă se va desfășura și luna aceasta… chiar dacă ușor decalat. Programate să sune în prima miercuri din fiecare lună, sirenele nu au mai fost verificate săptămâna trecută (pe 3 iulie), pentru a nu crea discomfort în rândul elevilor și profesorilor, în contextul desfășurării unei probe a Bacalaureatului. În aceste condiții, astăzi se reia această verificare, între orele 10.00 -11.00.

Scopul acestui exercițiu îl constituie obținerea unor date reale privind starea de operativitate a echipamentelor dedicate și gradul de acoperire acustică, precum și antrenarea autorităților administrației publice locale și pregătirea populației, prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.

La nivel local, președinții comitetelor locale pentru situații de urgență vor primi de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a Județului Bacău un mesaj tip SMS, cu o notificare despre iminența producerii unor situații de urgență. Mesajul va fi transmis folosindu-se marcajul „exercițiu”, la începutul și sfârșitul acestuia. Imediat după primirea mesajului și confirmarea primirii acestuia, președintele Comitetului local pentru situații de urgență va dispune punerea în funcțiune a mijloacelor de alarmare a populației și transmiterea semnalului în funcție de tipul pericolului specificat în SMS.
Băcăuanii sunt rugați să nu intre în panică, acesta fiind doar un exercițiu.