La un an si ceva dupa ce s-a tras in poza participând la marsul solidaritatii de la Paris, de dupa atentatul de la redactia revistei Charlie Hebdo, cancelarul german Angela Merkel a dat unda verde urmaririi penale pentru un actor german care l-ar fi insultat pe presedintele Turciei. O prevedere obscura a Codului Penal german permite autoritatilor sa trimita in judecata persoanele care insulta sefii de stat straini, insa, in ultima vreme acest paragraf nu a fost aplicat.

Revenind la discutie, cazul comediantului german care a citit la televizor o poezie in care Erdogan era ridiculizat nu este singular. O jurnalista olandeza a fost arestata in Turcia pentru ca l-ar fi insultat pe Twitter pe presedintele tarii, iar in situatia sa mai sunt circa 2.000 de persoane care asteapta sa fie judecate.

Cel mai celebru caz este al unui doctor care a distribuit un meme in care Erdogan era asemanat cu Gollum (cunoscut si sub numele de Smeagol), un personaj din “Stapânul inelelor”. Se relateaza ca, in Olanda, consulatul turc din Rotterdam a cerut etnicilor turci sa raporteze cazurile compatriotilor care-l insulta pe presedintele Erdogan.

PUBLICITATE

Ipocrizia este cât casa. Pe de o parte, liderii politici deplâng asasinarea caricaturistilor si spun ca libertatea de expresie este sfânta, iar, pe de alta parte, aceiasi lideri se preocupa de anchetarea si pedepsirea celor care “ii jignesc”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Eu v-am dat mereu dreptate când spuneati ca e mai bine la Putin in URSS. Macar acolo aia nu se ascund, l-au impuscat anul trecut pe liderul acela al opozitiei sub balconul prezidential… eu cred ca “tarul” isi savura cafeaua si privea scena live, si fara binoclu 🙂 … mai ceva decat la teatru Balsoi.

    • Mestere, matale esti prost sau doar te prefaci? Libertatea de exprimare este unul dintre cele mai sfinte principii pe care s-a construit UE. Toate tarile din Uniune dezbat acum problema si, evident, numai Romania se face ca nu vede. Sau, asa ca matale, iau lucrurile la misto. C-asa-i romanul: prost dar fudul.

LĂSAȚI UN MESAJ