• fermierii au termen până pe 9 august să ceară sprijinul de la stat

Crescătorii de bovine care au fost afectați de criza generată de pandemia de COVID-19 pot cere sprijin de la stat. Beneficiari sunt crescătorii care dețin animale din speciile bovine (taurine și bubaline), respectiv, persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane fizice autorizate, care au în posesie permanentă animale înscrise în evidențele statului, în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație.

Astfel, până pe 9 august, acești fermieri se pot adresa Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău pentru a primi aceste subvenții. Cererea și documentele justificative pot fi depuse direct la Centrele APIA Bacău sau transmise prin fax, poștă ori în format electronic (document scanat), prin e-mail. Atenție, căci în această ultimă variantă, documentele trebuie semnate, pe fiecare pagină. Subvențiile se acordă atât pentru efectivele de bovine, cât și pentru pentru cantitatea de lapte valorificată în luna ianuarie 2021.

Practic, APIA va calcula cuantumul pe cap de animal prin raportarea sumei totale alocate în acest program la efectivul total de bovine eligibile și la cantitatea totală de lapte eligibilă. „Valoarea ajutorului de stat se calculează, pentru fiecare beneficiar, în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantităţile de lapte, în tone, produse și valorificate, eligibile până la concurența plafonului de 225.000 euro”, au precizat reprezentanții APIA.

Ajutorul de stat se cumulează (însă, fără a depăși echivalentul în lei a 225.000 euro pentru același beneficiar) și cu alte forme de sprijin acordate (porci, păsări, în sectorul vitivinicol sau prin Măsura 21 – ferme mixte). Banii vor ajunge în conturile fermierilor până la data de 31 decembrie 2021.PUBLICITATE