Demersul facut de colectivul redactional al ziarului nostru pentru sensibilizarea cititorilor in cazul unei fetite de cinci ani si jumatate, care are nevoie de un aparat pentru a sta in pozitie verticala si a merge, a avut ecou.

Imediat dupa ce in editia de joi, 30 iulie, a cotidianului „Desteptarea”, a aparut articolul cu titlul „Ioana are nevoie de ajutor ca sa mearga”, la redactie ne-a contactat un binefacator care s-a oferit sa sprijine familia fetitei cu o suma de bani. Persoana generoasa a dorit sa ramâna in anonimat, ceea ce este cu atât mai mult de apreciat. Dar ei i se pot alatura si altele, cu suflet nobil si dare de mâna, pentru a se aduna suma necesara.

In plus, fetita are nevoie si de kinetoterapie, o perioada nedeterminata, precum si de alte tipuri de tratament iar familia cu greu isi poate permite sa i le asigure. Amintim ca fetita, pe nume Ioana Estera C., la 3 zile dupa nastere, a inceput sa faca foarte des crize epileptice (a ajuns la 50 pe zi). Timp de aproape doi ani parintii au tot umblat prin spitale pentru a i se stabili diagnosticul cert si tratamentul adecvat.

PUBLICITATE

Abia dupa un an si jumatate, medicii au descoperit ca are leziuni pe o treime din creier, aceasta fiind cauza crizelor epileptice. In noiembrie 2011, fetita a fost operata pe creier la un spital din Franta. Operatia a reusit, crizele epileptice au disparut definitiv, dar acestea, anterior, au dus la paralizia partii drepte a corpului fetitei.

Nu vede cu ochiul drept, abia articuleaza câteva silabe iar mâna si piciorul de pe aceeasi parte ii sunt aproape inerte. In martie 2015 a fost supusa si la o interventie chirurgicala, dupa care a trebuit sa inceapa sa faca zilnic sedinte de kinetoterapie. Deocamdata, insa, ea nu se poate deplasa decât in genunchi.

Pentru a-i corecta piciorul drept, parintii i-au cumparat o orteza, care i-a costat 875 lei, si suporta cheltuielile si cu kinetoterapia, pretul unei sedinte/zi fiind de 30 lei. Dar medicii specialisti le-au recomandat si purtarea de catre fetita a unui verticalizator, un dispozitiv complex care o va ajuta sa stea in picioare si o va obisnui cu aceasta pozitie verticala si sa mearga. Dar acest dispozitiv este foarte scump – 9.000 lei (90 milioane lei vechi) – pentru posibilitatile financiare ale familiei iar costul lui nu este acoperit nici macar in parte din bugetul asigurarilor de sanatate.
Cei care vor sa o ajute in continuare pe Ioana pot depune bani in contul SWIFT: RNCB RO BU, cod IBAN: RO37RNCB0532030657960003, in euro, deschis la BCR.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ