Afaceriștii străini par a fi din ce în ce mai atrași de economia județului. Cel puțin așa relevă datele statistice privind numărul firmelor cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primele luni ale anului.

La sfârșitul lunii mai, de exemplu, în evidențele Oficiului Național al Registrului Comerțului, figurau nu mai puțin de 30 de firme noi aparținând cetățenilor străini.

Numai în aprilie, au fost înființate 10 firme de către străini. Cu acest număr total de firme străine, judeţul Bacău se înscrie în primele zece județe din țară, după municipiul Bucureşti, judeţele Ilfov, Cluj, Timiș, Iași, Bihor ș.a.. Județul Bacău, în schimb, ocupă locul 4 pe țară, în funcție de capitalul social subscris de firmele străine, după Bucureşti, Neamț și Bihor. Interesant este că, din 1990 până anul trecut, în economia județului, au apărut nu mai puțin de 2.212 firme străine, multe dintre ele dispărând între timp.

Străinii au fost atrași în principal de facilitățile oferite nerezidenților de legislația României. Printre strănii care au venit în Bacău pentru a-și încerca norocul în afaceri se numără italienii, turcii, germanii, dar și belgienii, olandezii, polonezii, britanicii, spaniolii și cetățenii Republicii Moldova. Există însă și prezențe ceva mai pitorești printre afaceriștii străini, cum ar fi cetățenii sosiți tocmai din Ecuador sau din China, state destul de îndepărtate de noi, dar și din nordul Africii, respectiv, Egipt, ori din Orientul apropiat, în speță Siria.PUBLICITATE