Forestierii privati au obtinut prima satisfactie in urma recentelor proteste la adresa Guvernului, a Ministerului Mediului si mai ales a Regiei Romsilva cu privire la pretul de pornire a licitatiilor de masa lemnoasa. Guvernul a modificat „Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica”, pentru a clarifica modul în care se determina preturile de referinta si cele de pornire a licitatiilor.

„Modificarea Regulamentului – ne-a declarat presedintele Sucursalei Bacau a Asociatiei Forestierilor din România (ASFOR), Ioan Cosa – s-a facut fara consultarea noastra, dar este binevenita. A iesit deja hotarârea ce modifica articolul care majora preturile. Astfel, pretul de pornire a licitatiei va fi pretul de piata, la nivel local, regional sau national. Noi avem o singura dorinta: ca padurea publica, a statului, sa fie scoasa, pentru recoltarile aprobate, la licitatie, iar fiecare participant sa plateasca. Numai ca Romsilva nu procedeaza asa, ci isi alege parchetele si plateste mai putin, la mare diferenta de noi. Astfel, sub acoperirea legii se face o decimare a padurilor, pentru ca nu se taie numai ce trebuie, ci se taie si ce nu trebuie. Fiecare sef de ocol are interes sa obtina un profit bun. El nu va taia doar copacul bolnav, bun de taiere, ci numai copacii sanatosi, pe care obtine un pret mai bun. Aceasta nu se mai cheama silvicultura, ci jaf. De aceea, noi am solicitat la minister ca silvicultorii sa fie mai bine platiti, pentru a ocroti mai bine padurea, ca aceasta sa ajunga si generatiilor care vin dupa noi”.

Chiar ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a ajuns la concluzia ca în România pretul masei lemnoase puse în vânzare de stat ajunsese mai scump chiar si decât în alte tari europene, situatie care a dus la probleme economice.

PUBLICITATE

„A fost nevoie sa luam aceste masuri din cauza ca, practic, în clipa de fata avem numai 1,5 milioane de metri cubi de masa lemnoasa care s-au licitat. Anul trecut, pe vremea aceasta, aveam mai mult de 4 milioane de metri cubi licitati si trebuie deblocata situatia, pentru ca, altfel, vor fi consecinte, inclusiv pe bugetul Romsilva si, bineînteles, la toti operatorii economici” – a spus Cristiana Pasca Palmer. Piata lemnului a scazut in ultimul timp. De exemplu, in zona araba, unde se duceau indeosebi foioasele, conflictele de acolo au redus drastic aceasta piata.

„Am primit asigurari ca se lucreaza la noile preturi, care vor fi comunicate, din 8 februarie, in teritoriu – a precizat Ioan Cosa. Cât de repede, speram, pentru ca licitatiile care se vor anunta au un termen de organizare de 15 sau 30 de zile de la data anuntarii. Inseamna ca licitatiile se vor tine in luna martie, iar recoltarea lemnului se face numai pâna pe 15 aprilie”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ