Marti, 12 iulie, se împlinesc 157 de ani de când, prin Ordonanta domnitorului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, a luat nastere statistica oficiala româneasca. Prin Hotarârea de Guvern nr. 592 din 13 iunie 2002 s-a instituit pentru prima data în România „Ziua statisticianului”, care se organizeaza anual în a doua duminica a lunii iulie.

Anul trecut, Directia Judeteana de Statistica (DJS) Bacau a efectuat 103 cercetari statistice cuprinse în Programul Statistic National Anual, din care 69 au fost cercetari statistice anuale sau cu o periodicitate de peste un an si 34 cercetari statistice infra-anuale (respectiv 19 lunare, 13 trimestriale, una saptamânala si una decadala). Numarul unitatilor statistice observate de DJS Bacau în anul 2015 a fost de 75.093. Principalele domenii de activitate ale cercetarilor statistice efectuate, din perspectiva numarului unitatilor observate, sunt cele aferente „industriei, energiei, gaze, apa, constructii, investitii si servicii de piata” (17,4%) si „populatiei, respectiv fenomenelor demografice” (27,4%).

DJS Bacau a lucrat, în anul 2015, in medie cu 35,1 persoane, ceea ce reprezinta 4,7 statisticieni la 100 de mii de locuitori cu domiciliul în judetul Bacau. În perioada 2007, evolutia numarului mediu de salariati din DJS Bacau se poate aproxima cu un model de trend de tip parabolic convex cu un minim înregistrat în anul 2012 (31,7 persoane).

PUBLICITATE

„La acest moment aniversar – au scris statisticienii pe pagina de Facebook a institutiei lor – dorim tuturor fostilor si actualilor statisticieni din DJS Bacau si din întreg sistemul statistic national, precum si cadrelor didactice de statistica din mediul universitar multa sanatate, realizari si satisfactii în munca. Aceleasi urari le adresam si colaboratorilor nostri, specialistilor din celelalte institutii de sinteza din judet, raportorilor de date, fara de care munca noastra nu ar fi posibila, reprezentantilor mass-media prin intermediul carora multe din informatiile statistice ajung la publicul larg.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ