Teren de 104/64 m

Anul viitor, Bacaul va avea, in sfârsit, un stadion modernizat in intregime. Nu este vorba de “Municipal”, care continua sa se afle pe lista de asteptare, ci de baza sportiva “Lucretiu Avram”, beneficiara unui parteneriat public- privat intre Primaria Bacau si Federatia Româna de Fotbal.

Fostul “Proletarul” va fi refacut din temelii. FRF va veni cu o suprafata de joc sintetica la dimensiuni standard ale carei costuri de 250.000 de euro vor fi suportate de UEFA, in baza proiectului Hat-trick. Sinteticul va avea o suprafata de 104m/64m, ceea ce inseamna marirea terenului principal de pe “Lucretiu Avram” cu câte doi metri.

PUBLICITATE

Municipalitatea, in schimb, va investi in refacerea integrala a celor doua tribune cu o capacitate de 200 de locuri, acoperirea lor cu copertine, construirea unor vestiare, montarea unui tunel de acces, a unei tabele de marcaj si a unei instalatii de nocturna.

“Vom face un studiu de fezabilitate, in urma caruia vom cunoaste exact dimensiunea financiara a investitiei noastre”, a declarat primarul Bacaului, Cosmin Necula, care a apreciat ca “mai mult ca sigur, suma nu va cobori sub un milion de lei”.

Burleanu da OK-ul

Saptamâna trecuta, primarul Necula a trimis catre Federatia Române de Fotbal o scrisoare de intentie referitoare la incheierea respectivului parteneriat. “Am primit scrisoarea de intentie, iar la sedinta Comitetului Executiv din luna noiembrie vom supune aprobarii contractul cadru intre FRF, AJF Bacau si Primaria Bacau”, a declarat pentru “Desteptarea” presedintele Federatiei, Razvan Burleanu, prezent in Bacau la sfârsitul saptamânii trecute, atunci când a vizionat si meciul de Liga a III-a, dintre Aerostar si CSM Roman.

burleanu

“Ma bucur ca baza «Lucretiu Avram», pe care o cunosc bine inca din perioada junioratului, va fi adusa la standarde moderne si ca Bacaul va beneficia, in sfârsit, de o suprafata de joc sintetica la dimensiuni standard.

Un oras precum Bacaul avea mare nevoie de un teren sintetic, care iti permite sa sustii activitatea fotbalistica, indiferent de conditiile meteo, din ianuarie pâna in decembrie”, a completat Burleanu, care a vizitat baza “Lucretiu Avram” in primavara, cu ocazia unui meci sustinut de echipa feminina de fotbal “Pisicile Rosii” in cadrul Ligii I.

Sedinta de CL

Dupa ce Federatia va da OK-ul contractului cadru cu Primaria Bacau, acesta va fi supus atentiei Consiliului Local Bacau cu ocazia unei sedinte de CL. Daca totul va decurge normal, in primavara se va trece la demararea investitiei.

“Se va lucra modular, intrându-se mai intâi cu componenta de terenuri”, a declarat Cosmin Necula, care a tinut sa precizeze ca modernizarea bazei “Lucretiu Avram” se va realiza chiar si in cazul, putin probabil, de altfel, in care FRF nu-si va da concursul:

“Reconstructia bazei a fost inca de la inceput unul din obiectivele noastre. Am convingerea ca parteneriatul cu FRF, care vine ca un ajutor dat municipalitatii, se va concretiza, insa chiar si in conditiile in care nu se va ajunge la un acord cu Federatia, noi tot ne vom continua demersul investitional.

Practic, «Lucretiu Avram» va arata ca o baza sportiva nou-nouta”. In vizorul municipalitatii se afla si reabilitarea celorlalte doua terenuri cu iarba de pe fostul “Proletarul”, acest proiect urmând sa fie definitivat, cel mai probabil, in 2018.

AJF, administrator

Singura conditie pusa de FRF in ceea ce priveste incheierea parteneriatului cu Primaria Bacau este ca baza “Lucretiu Avram” sa fie data in administrare Asociatiei Judetene de Fotbal pe o durata de minimum 10 ani. “Arena va deservi toate grupele de copii si juniori ale echipelor bacauane.

Totodata, vom face in asa fel incât, in baza unui anumit orar si in functie de solicitari, terenul sa fie utilizat si de publicul larg”, a declarat presedintele AJF, Cristi Sava, care a marturisit ca realizarea unui teren sintetic de dimensiuni standard in Bacau constituia o tinta personala de data mai veche:

“Inca din 2013 mi-am propus crearea unui teren sintetic in oras. Chiar daca nu depindea exclusiv de mine, am avut convingerea ca lucrurile se pot indrepta in directia potrivita, iar includerea Bacaului pe lista celor 20 de orase care, in 2017, vor beneficia de o suprafata de joc sintetica de dimensiuni normale reprezinta o mare satisfactie.

Faptul ca, pe lânga terenul sintetic, se va reconstrui, practic, intreaga baza «Lucretiu Avram» este un important pas inainte pentru fotbalul bacauan, care sufera in primul rând la capitolul infrastructura”.

Si “Municipalul”?

Reconstructia bazei “Lucretiu Avram” nu inseamna automat trecerea “Municipalului” pe linie moarta in ceea ce priveste programul investitional al autoritatilor locale. Cel putin asa sustine primarul Cosmin Necula. “In viziunea noastra, «Letea» si «Lucretiu Avram» vor fi baze destinate copiilor si juniorilor.

Activitatea fotbalistica a Bacaului nu se poate limita, insa, la copii si juniori, mai ales ca acestia vor creste, iar cariera lor va intra intr-o noua faza”, a declarat edilul Bacaului, care a adaugat: “Orasul are nevoie de un stadion. Nu unul de 22.000 locuri si de 22 de milioane de euro, ci unul de 10-12.000 locuri care sa coste cel mult 12 milioane de euro.

Deocamdata, nu va pot spune când si cum se va face stadionul. Nu va pot spune nici macar unde, pentru ca inca nu s-a luat o decizie daca stadionul va functiona in aceeasi locatie sau va fi construit de la zero intr-o alta zona. Cert este, insa, ca nu abandonam acest proiect”.

La fel de cert este ca, pâna la (re)constructia “Municipalului”, mingea se va pune in miscare pe “Lucretiu Avram”. In premiera, pe un teren sintetic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Au pus ochii pe terenul de sub Municipal. Nu cred că ar costa 22 milioane să pună gazon si sa renoveze tribunele. Asta e o minciuna cu 22 milioane. Si cred ca intenționat au desființat SC Bacău tocmai pentru a nu avea nici o piedică să dărâme stadionul.

  • “Orasul are nevoie de un stadion. Nu unul de 22.000 locuri si de 22 de milioane de euro, ci unul de 10-12.000 locuri care sa coste cel mult 12 milioane de euro”. Raspunsul primarului este clar trebuie demolat stadionul municipal pt a folosi terenul si pozitia acestuia impreuna cu a celorlalte doua terenuri de fotbal invecinate si valorificate de mafia imobiliara.

 2. DE ce sa administreze AJF-ul si nu Primaria???Ce oameni are angajati AJF-ul d-lui Sava sa poata avea grija de terenuri???Hai sa fim seriosi!!!Copiii nu au unde sa faca antrenament si pe d-l Sava il intereseaza de “PUBLICUL LARG”…RUSINE!!!!

 3. Important este ca se face in sfarsit ceva. E un proiect chiar foarte bun, numai sa se tina de el pt. ca am mai vazut poiecte bune care au fost fie abandonate, fie modificate in rau. Sa speram ca de data aceasta se va merge pe seriozitate si competenta iar stadionul “Proletarul” va arata ca o arena din…2017. Eu am incredere in Cristi Sava…despre actuala administratie nu spun nimic…mai vedem. Acest proiect ar putea fi chiar un test pentru Necula si ai lui.
  PS: Ar fi pacat a Municipalul sa nu ramina la locul lui, evident, intr-o alta infatisare. Daca se urmareste un tun imobiliar inseamna ca la Primarie a plecat Tanda si a venit Manda

 4. Terenul 1 Proletatul ar trebui sa ramana asa cum este,iar investitia sa se faca in celelalte 2 terenuri,de ce sa se strice o suprafata buna de iarba si sa se faca sintetic,cand pe celelalate 2 terenuri nu face nimic antrenament pt ca e pamant. Municipalul dupa cate se pare o sa fie istorie cat de curand,primarul necula nu o sa si respecte promisiunea din campanie de a moderniza stadionul

 5. Din pricina faptului ca pe sub terenurile 2 si 3 de la Proletarul trec conducte de agent termic si, aproape in fiecare an se produc diferite avarii, nu s-a putut amenaja un astfel de teren sintetic. Ar fi insemnat ca in fiecare an sa taiem suprafata sintetica pentru lucrari la tevile subterane. Ori, e mai usor sa intervii la un teren de iarba. Asta-i motivul pt care Municipalitatea a ales terenul 1.

  • Conducta trece pe marginea terenului ca apoi iese printre terenurile de fotbal in str. Cronicar Neculce. S-au schimbat conducte cu bani europeni iar in acest caz sa nu poti schimba doar cateva sute de metri dintr-o conducta e culmea prostiei. Daca dupa modernizare se sparge in continuare si inunda noua investitie ce face primaria? Ne plangem de conducta precum de drobul de sare din “Prostia omeneasca”. Pt dl primar conductele sunt spaima sa. Giratoriul de pe Calea Moinesti a fost anulat tot pt o asa-zis conducta.

   Trebuiesc modernizate celelalte 2 terenuri care si asa sunt abandonate iar acesta care are o suparafata bine intretinuta sa fie pastrat ca teren natural din iarba doar tribunele acestuia trebuind modernizate.

 6. Stadionul proletarul e al primariei. cum sa-l dai la ajf care e un simplu ong? Sa faca ei chirii si taxe cum vor ? Sa joace pilele lui Sava? sa fim seriosi. Sava s-a bagat si in reconstructia stadionului Municipal si acum e o ruina. Aici doar primaria si frf sunt cei care pot face ceva, dar nu pe terenul 1. E o mare greseala. Nu faceti pentru interesul unei persoane, ci pentru fotbal.

 7. Terenul 1 este functional citeva luni pe an. Iar daca in aceste luni mai da si vreo ploaie- doua-trei, vorba lui Caragiu, raminem cu ochii in…asteptarea soarelui. Ma minunez cand citesc tot felul de comentarii legate de aceasta speta. Deci exista sansa de a avea si noi un sintetic de dimensiuni normale si nu la mama naibii ci chiar in oras, dar continuam sa facem figuri: dar de ce sa se strice terenul unu, de ce sa nu se faca pe terenurile doi sau trei si de ce sa se dea AJF-ului in administrare si nu sa ramina la Primarie? In primul rand, am vazut cita grija a avut Primaria de bazele sportive din oras. Apoi, daca Federatia a impus aceasta conditie pentru TOATE orasele care vor beneficia de o asemenea investitie prin programul UEFA, de ce am fi noi mai cu mot? Mihai spune ca “nu cumva sa joace pilele lui Sava” si vorbeste de “interesul fotbalului”. Dar “pilele” celor din conducerea Primariei ar fi bine sa joace? Poate se intoarce Stanica Lupu sef peste bazele sportive ale municipiului si sa vezi ce distractie va mai fi. Cit despre “interesul fotbalului” am tot vazut cit interes a existat pentru dezvoltarea fotbalului din Bacau in ultimii ani. Hai sa o lasam mai moale si sa speram ca investitia de la “Proletarul” se va definitiva la parametrii promisi. Dupa, daca vor exista probleme, putem critica si comenta cit vrem

LĂSAȚI UN MESAJ