Cine nu a auzit sau nu a cunoscut cazuri de oameni ajunși la a treia tinerețe care primul lucru pe care îl fac atunci când primesc pârdalnica de pensie se duc și achită, întâi, ce e de plătit la asociația de locatari, la întreținere sau chiar la primărie ori la bugetul statului.

E, poate, o apucătură datorată vârstei, poate un motiv de a-ți mai umple uneori timpul liber. O fi și efectul vreunei sperieturi, după atâtea cazuri în care unii datornici au fost aproape executați public, fie și numai moral.

Dar eu unul cunosc și cazuri în care destui oameni caută să fenteze orice plată, orice funizor de servicii și produse, dacă se poate. Cine nu a auzit de „fentarea” contorului de electicitate, a plății unei facturi, de a te face că plouă când ești așteptat la vreun ghișeu cu banii în contul unei datorii acumulate.

Românul, se spune, e inventiv și iese din orice situație! Însă unele metode folosite parcă te lasă cu gura căscată. Nu ți-ai fi imaginat asemenea posibilități. Un locatar din Bacău, pentru a întârzia cât mai mult plata întreținerii, și-a schimbat, pur și simplu, numele. Cum? Legal, în instanța de judecată, cum se procedează.

Deci, am trăit să o aud și pe asta! Păi cât îți trebuie să obții legal o schimbare de nume? Proces la tribunal, termene, dovezi, acte, motive plauzibile etc. Plus ceva bani, că nimic nu e gratis. Sigur, pentru o datorie mare parcă se merită orice efort. Dar, stau și mă întreb: cui prodest?

Cu tehnologiile din ziua de astăzi se pare că poți fi găsit și în gaură de șarpe, deci până la urmă tot plătești. E drept, pe unii „șmenari” care au subtilizat miliarde din bani publici parcă nu-i mai găsește nimeni. Dar asta e altă problemă, alt tertip să scapi de poteră și de taxe.