15 mai 2024
ActualitateSprijin total pentru sportul băcăuan, acordat de Consiliul Județean

Sprijin total pentru sportul băcăuan, acordat de Consiliul Județean

Consilierii județeni, convocați ieri, 19 iulie, în ședință ordinară, au aprobat, printre altele, toate proiectele aflate pe ordinea de zi referitoare la domeniul sportului. Vor fi sprijite financiar „Raliul Moldovei” și „Turul Colinelor”, dar și competiții de mai mică anvergură, mai „tinere” sau aflate la debut. Aleșii județeni au ținut un moment de reculegere în memoria fostului sportiv Adrian Răspopa, decedat, anul trecut, în urma unui grav accident înregistrat la „Raliul Iașiului”. 

Orizonturi bune pentru „Raliul Moldovei”

Astfel, prin votul consilierilor județeni, cea de-a 11 ediție a  manifestării sportive „Raliul Moldovei Bacău”, devenită tradiție la nivel zonal, va primi un sprijin financiar de 550.000 de lei. Programat să aibă loc în perioada 5-7 august 2022, „Raliul Moldovei” s-a bucurat de un real succes, fapt ce au determinat Federația Română de Automobilism Sportiv și Federația lnternațională de Automobilism să o nominalizeze pentru a deveni o etapă în European Rally Trophy și Balkan Rally Trophy. „Obiectivul programului sportiv îl reprezintă organizarea, în cele mai mici detalii, a Raliului Moldovei, iar printre acțiunile prezentate amintim atragerea comunității de raliuri și a fanilor de motorsport către județul Bacău, promovarea județului în mass-media națională și internațională, atragerea pe probele speciale ale competiției a unui număr cât mai mare de spectatori, organizarea Super-Specialei în Bacău, pe circuitul de karting, duminică, 7 august, această probă fiind transmisă, în direct, pe Prima Sport, și online, pe site-ul FRAS”, se arată în referatul de aprobare a proiectului. În memoria sportivului oneștean Adrian Răspopa, cel care s-a ocupat de organizarea edițiilor trecute ale competiției auto, decedat în urma unui grav accident înregistrat la „Raliul Iașiului”, de anul trecut, aleșii județeni au ținut un moment de reculegere. „Cea care va duce mai departe acest stindard este soția fostului sportiv Adrian Răspopa. Este primul an în care nu-l mai avem alături de noi și știți foarte bine cu cât entuziasm promova autostrada A 13, județul și valorile de aici. Și, în plus, realiza și performanțe”, a subliniat Valentin Ivancea, președintele Consiliul Județean (CJ) Bacău. Consilierul PMP Valerian Vreme a propus ca, în viitor, numele competiției să-i poarte numele fostului sportiv, Adrian Răspopa. În plus, șeful grupului PNL din Consiliul Județean, Cezar Olteanu, a anunțat că, la inițiativa colegilor de partid oneșteni, s-a propus acordarea post-mortem, în proxima ședință a CL Onești, a titlului de „Cetățean de onoare” prematur dispărutului Adrian Răspopa.



Cicliștii vor pedala, mai departe, în circuitul „Turul Colinelor”

Și ediția a IV-a a „Turul Colinelor”, o altă manifestare sportivă de succes, va primi sprijinul județului în vederea unei bune desfășurări. Astfel, consilierii județeni au votat favorabil alocarea a 166.000 de lei în scopul finanțării acestui program sportiv, devenit notoriu în urma precedentelor ediții. „Aflându-se deja la ediția cu numărul 4, ,,Turul Colinelor” asociază imaginea Bacăului cu o competiție ciclistă națională de top, atrăgând astfel comunitățile ciclistice și fanii ciclismului către județul Bacău. Obiectivul programului sportiv îl reprezintă organizarea, în cele mai mici detalii, a „Turului Colinelor”, promovarea ciclismului în rândul tinerilor și a populației județului, respectiv promovarea turismului și a imaginii județului Bacău la nivel național”, arată inițiatorul proiectului. Demn de reținut și faptul că această cursă a readus, în Moldova și în județul Bacău, competițiile ciclistice de șosea, după o pauză de mai bine de 10 ani. Astfel, încă de la prima etapă, „Turul Colinelor” s-a bucurat de un succes și de o popularitate peste așteptări, înregistrând, la start, nu mai puțin de 320 de sportivi. „Cel care va conduce competiția este Bogdan Duca, un reputat campion de ciclism, la nivel național, dar și internațional, fie că vorbim de competițiile MTB (pe teren accidentat – mountain bike n.r ), fie de cele rutiere. Face parte și din echipa națională de ciclism și a adus cinste județului nostru”, a subliniat președintele CJ.

Teren de fotbal, la Letea Veche, pentru angajații Spitalului Județean de Urgență Bacău

Consilierii județeni au acordat vot favorabil și finanțării programului sportiv „Mens sana in copore sana”, inițiat de Asociația Clubul Sportiv „Fotbal Club Bacău”, condusă de fostul sportiv Cristi Ciocoiu. Prin acest proiect, în comuna Letea Veche, ar urma să se construiască un teren acoperit de fotbal. Investiția în acest obiectiv se ridică la 1,5 milioane de lei, din care 1,2 milioane de lei ar urma să vină din fondurile județului. „Consiliul Județean investește în infrastructura sportivă, acesta fiind al doilea teren de fotbal acoperit care se construiește în zona Letea Veche. Primul proiect a fost finalizat în primăvara acestui an, un proiect foarte bun, realizat în condiții extrem de bune în privința calității. Vreau să precizez că tot ce se realizează va rămâne în domeniul public al UAT-ului unde se află acel obiectiv”, a declarat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău. Terenul va fi utilizat pentru pregătirea sportivilor legitimați în cadrul clubului, dar și pentru personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, în scopul desfășurării de activități sportive de recreere. „Se vor pune în aplicare, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Bacău, și programe de promovare a sportului în rândul personalului medical, personal supus unui puternic sindrom de epuizare provocat de pandemia de COVID-19. Studiile internaționale vorbesc despre o «epidemie» a burnout-ului în rândul personalului medical, dublată de una de sindrom post-traumatic, aceștia resimțind stresul, anxietatea, uneori depresia, chiar și pentru perioade de până la 2 ani”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Fotbalul, judo-ul, ciclismul și alergarea în aer liber, pe lista sporturilor finanțate de CJ

În urma votului favorabil acordat de consilierii județeni, 139.500 lei vor ajunge la Asociația Club Sportiv Atletico Junior Bacău, în vederea finanțării programului sportiv „Player first – pregătim fundația pentru dezvoltarea jucătorilor de fotbal”, un proiect care vizează, printre altele, formarea caracterului și a personalității copiilor care aleg să practice acest sport, prin pregătirea lor și participarea la diverse competiții de gen, care să asigure autodepășirea continuă și obținerea victoriei. Un alt proiect care vizează sportul, respectiv ediția a II-a a competiției internaționale ,,Judo fără bariere”, organizată de Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Bacău, va beneficia, în urma aprobării de către aleșii județeni, de o finanțare de 50.000 lei de la bugetul județului. Banii vor fi folosiți pentru organizarea acestei competiții sportive de talie internațională care, la prima ediție, a reușit să convoace sute de competitori din diferite țări. Totodată, în ședința de ieri, s-a aprobat și o finanțare de 149.327 de lei, sumă care va ajunge la Clubul Sportiv Municipal Moinești în scopul pregătirii copiilor, tinerilor și adulților care au ales să performeze în ciclism. Nu în ultimul rând, consilierii județeni au fost de acord să fie susținut financiar, cu 79.200.00 lei, și concursul de alergare de semimaraton și cros „Via Bacovia Trail 2022” care se va desfășura în data de 3 septembrie. Competiția va cuprinde două întreceri sportive, organizate pe distanțe de 21 kilometri, respectiv 12 kilometri, la concurs fiind invitați să participe 350 de concurenți. Traseul alergării va porni de la biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Luizi Călugăra, trecând pe drumurile forestiere, cărările și potecile prin pădure din zona dealurilor Sinislau – Hedesca, Calvar, Gherț și Măgura.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri