Biserica si sportul bacauan au fost marii câstigatori ai impartelii banilor nerambursabili din bugetul local, in baza Legii 350. Daca initial proiectul de hotarâre prevedea sume de care toata lumea a fost nemultumita, iar la dezbaterea publica de luni toate aceste nemultumiri au rabufnit zgomotos, ieri a fost liniste si pace. In cele doua zile dintre dezbatere si sedinta de ieri, presiunile facute de diferiti actori ai vietii publice pe lânga comisiile din Primarie au dat roade bune cel putin pentru unii.

Astfel, proiectele din sportul de performanta cu rezultate deosebite vor fi finantate cu maxim 3.500.000 de lei, in loc de 2.000.000 de lei, cât era propunerea initiala. De asemenea, Biserica a primit o majorare de patru ori a sumelor alocate initial pentru un proiect, adica 400.000 de lei, in loc de 100.000 de lei. Acest din urma amendament a venit din partea consilierului local Ilie Birzu si a fost probat in unanimitate. Tot el a propus ca proiectele din domeniile Educatie-Tineret-Mediu sa beneficieze de o sporire a plafonului maxim de finantare, de la 15.000 la 30.000 de lei. De asemenea, proiectele din domeniul social ramân la plafonul stabilit initial, de 100.000 lei, dar s-a admis o majorare a decontarii cheltuielilor cu forta de munca din domeniu, componenta esentiala a asistentei sociale.

Consilierul local Isabela Adam a propus o micsorare a bugetului alocat sportului cu 500.000 de lei si redirijarea banilor spre proiectele din Tineret-Mediu. Secretarul Primariei, Ovidiu Popovici, a explicat ca bugetul este deja stabilit de la inceputul anului si nu se mai poate face o modificare in acest moment, ci doar eventual la o rectificare ulterioara. Prin urmare, initiatoarea amendamentului a renuntat la acesta. Consilierul Stefan Daniel Dragos a cerut un raport de evaluare a proiectelor derulate in 2014 cu finantare prin Legea 350, iar viceprimarul Radu Ababei a spus ca un astfel de raport va fi elaborat in maxim doua saptamâni.

PUBLICITATE

Consilierul local Bârzu a mai facut un amendament, referitor la stabilirea unui prag unic de cofinantare de 10% din valoarea proiectelor pentru toate domeniile de care apartin potentialii beneficiari, in loc de plafoane diferentiate, care mergeau pâna la 50% in cazul proiectelor Bisericii. Si acest amendament a obtinut acordul unanim al Consiliului Local.

Audit financiar la Teatrul „Bacovia”

Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a fost proiectul de hotarâre prin care s-a validat rezultatul concursului de director al Teatrului Municipal „Bacovia”. Prezenta la sedinta de ieri, actrita Anca Sigartau, noul director, si-a intrat astfel deplin in atributii. Consilierii locali au felicitat-o, insa consilierul Gheorghe Huluta a daugat parerea sa de rau ca nu s-a gasit un director printre bacauani, asta dupa ce i-a felicitat pe ceilalti doi participanti la consurs, Eliza Noemi Judeu si Radu Bogdan Ghelu. Anca Sigartau a promis ca isi va face treaba riguros, spre binele actorilor, al teatrului si publicului, iar una dintre primele sale masuri ca director va fi solicitarea unui audit, pentru a cunoaste cu exactitate situatia financiara a institutiei pe care o conduce.

„Propun ca sa se reduca suma de 500.000 de lei din bugetul Sportului si sa se realoce fondurile la Tineret-Mediu. Practic, ar insemna ca bugetul lor sa creasca de la 200.000 la 500.000 lei. Sunt atât de multe proiecte frumoase la Tineret si Mediu incât merita sprijinite mai mult, merita mai multa atentie”, a spus consiliera Isabela Adam. Amendamentul nu a mai fost supus la vot, dupa ce s-a considerat ca nu se mai pot face modificari in buget, stabilit deja la inceputul anului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Care sport?Mai avem asa ceva in Bacau?Despre biserici numai de bine.Inainte de a aloca bani pentru biserici sa vedem cam ce averi au preotii care le patroneaza.Dumnezeu sa ma ierte.

  2. La scoli si gradinite ce sume s-au alocat? Stiu domniile lor ca nu au fost igienizate(si aici mă refer la văruit) de foarte multi ani? Ne mai intrebam de ce scarlatina si alte boli?

LĂSAȚI UN MESAJ