14 iunie 2024
ActualitateSpitalul Județean de Urgență Bacău se prezintă: Bacăul are nevoie de o...

Spitalul Județean de Urgență Bacău se prezintă: Bacăul are nevoie de o Secție de Neurochirurgie

Când apelăm la neurochirurg? Ce afecțiuni pot fi tratate la medicul specialist și ce presupune o intervenție neurochirurgicală? Ce patologie predomină în Compartimentul de Neurochirurgie din Spitalul Județean de Urgență Bacău? Despre toate acestea, am discutat cu dr. Vlad Buburuzan (foto), medic șef neurochirurg.

– Domnule doctor, Compartimentul de Neurochirurgie al Spitalului Județean de Urgență Bacău are cel mai mare indice de complexitate al cazurilor, peste 2, în condițiile în care la Chirurgie este de numai 1.7, iar pe total spital este de 1.2. Dacă e să vorbim tot despre anumiți indicatori, durata medie de spitalizare este de 4.2, sub media pe spital, care este de 5.9, ceea ce arată că și numărul internărilor este mare. În atare condiții, de ce nu putem vorbi de o Secție de Neurochirurgie, aici, în Bacău?

– Da. Suntem cu un indice de complexitate al cazurilor foarte mare, dar pe o medie asemănătoare cu secțiile de Neurochirurgie din țară. De ce nu avem și noi, aici, o secție? Aș vrea să vă pot răspunde, dar nu știu ce să vă răspund. Am ridicat această problemă, anul trecut, pe vremea aceasta, când am preluat funcția de medic șef, iar răspunsul conducerii spitalului a fost că nu există spațiu fizic pentru așa ceva, pentru extindere. Suntem un compartiment cu numai 14 paturi de spitalizare continuă, care funcționează în doar trei saloane incluse în Secția de Chirurgie. Ca să fim și noi o secție, trebuie să avem 24 de paturi, cel puțin. Și nu avem unde să le punem. Singura noastră speranță pentru extindere este să se încheie odată povestea cu Spitalul Municipal și să ne mutăm acolo.– Dată fiind cazuistica, înregistrați și peste 1.000 de externări pe an, aveți patologie complexă, peste 430 de operații pe an, numărul de adresări este în creștere, la fel și cel de consultări în policlinică. Aveți și un indice mare de ocupare a paturilor, rulajul pe pat, de 388.5, iar media pe spital este de 237.9. Nu este nevoie de această extindere?

– Sigur că ne-ar trebui un spațiu mai mare pentru a ne ocupa de toată lumea. Dar, la momentul acesta nu există o soluție. Poate că din acest motiv mulți pacienți pleacă spre alte centre din țară, la Iași, București, Tg. Mureș. Sigur că și la adresabilitatea pe care o înregistrăm aici, în spitalul din Bacău, este din ce în ce mai greu pentru noi, personalul medical, pentru că am ajuns să facem între 8 și 10 gărzi pe lună, iar volumul de muncă este foarte, foarte mare. Avem și deficit de personal, ne trebuie mult mai multe, și e clar că trebuie să ne extindem cumva. Facem externări, acolo unde starea pacientului ne permite, mai repede, la 4 zile după operație, tocmai pentru că avem foarte multe urgențe, și tocmai din restricțiile ce țin de spațiu. Fiind compartiment, nici nu avem posibilitatea spitalizărilor de zi, care ne-ar ajuta să internăm pacienți pentru controale și apoi să le dăm drumul acasă. Neavând spitalizare de zi, mergem tot pe spitalizare continuă. Suntem subdimensionați, aceasta este realitatea, iar deocamdată putem suporta volumul de muncă, însă dacă vor crește în același ritm, ca în ultimii ani, adresabilitatea și patologia, nu știu cum ne vom descurca.

– Cu ce se ocupă mai exact Neurochirurgia? Când apelăm la medicul neurochiurg și pentru ce patologie?

– Neurochirurgia este patologia chirurgicală a sistemului nervos și al învelișurilor, adică bolile chirurgicale ale creierului, măduvei spinării și nervilor periferici. Ce înseamnă Neurochirurgia în Bacău? Din păcate, noi nu ne putem ocupa de toată patologia specifică acesteia, din motive de lipsă de personal și dotare. La noi, predomină patologia de urgență, care în cea mai mare parte înseamnă urgențe traumatice. Dar avem și urgențe vasculare, și patologie degenerativă de coloană, cum sunt herniile de disc, stenoze spinale și altele. Însă Neurochirurgia evoluează foarte mult, în ultimii ani, fiind o specializare foarte tehnologizată. Din ce în ce mai puțini medici neurochirurgi se ocupă de neurochirurgie generalizată, adică să facă tot ce facem noi, aici, în Bacău, tot ce vine. Sunt neurochirurgi care s-au specializat pe anumite intervenții și fac doar asta. Din ce în ce mai mult se creează subspecializări pe Neurochirurgie, pe un anumit segment de patologie. E un fel de a te perfecționa, de a excela pe o anumită latură și să faci asta foarte bine. La noi, e doar neurochirurgie generală. Bacăul va rămâne pe neurochirurgie generală, chiar și dacă ne extindem, chiar și dacă devenim secție, dată fiind patologia care se adresează aici, în urgență sau în cabinetele din policlinică. Noi nu avem nici neurochirurgie pediatrică – aceste cazuri sunt trimise la Iași sau la București. De ce? Pentru că este foarte greu să îngrijești un copil. Gestul chirurgical e același, operația în sine e la fel, însă post-operator copilul are nevoie de o altfel de asistență și îngrijire medicală, mai complexă, care în Bacău nu există, din păcate. Operăm și copii, numai că acei copii în stare gravă, de urgență majoră, care nu pot fi transportați și care rămân în Bacău, cu tratament aplicat, în Secția de Chirurgie Pediatrică. Am avut și anul trecut cazuri de copii operați aici urmare a accidentelor rutiere, cele mai frecvente, dar și a altor traumatisme produse prin cădere sau agresiuni.

– De ce Neurochirurgia este o specialitate foarte importantă într-un spital de urgență?

– Principala cauză de mortalitate a tinerilor sub 45 de ani sunt traumatismele cranio-cerebrale, care țin strict de Neurochirurgie. Foarte importantă este educația neurochirurgicală. Ne confruntăm de foarte multe ori cu o patologie complexă atunci când sunt trimiși la noi pacienți cărora nu li s-a depistat la timp simptomatologia specifică sau, dimpotrivă, pe de altă parte, este o explozie de trimiteri către Neurochirurgie pentru pacienți care nu au o indicație neurochirurgicală. O doua mare problemă pentru care este importantă Neurochirugia este cea care ține de durerile de spate, de discopatii, de patologia degenerativă de coloană. Noțiunile sunt foarte simple, foarte clare, când trebuie să ajungă un pacient la operație pentru o durere de spate și când nu. Tratamentul chirurgical pentru patologia degenerativă de coloană este, în general, ultimul tratament, când nimic altceva nu mai merge. O durere de spate instalată în urmă cu 24 de ore nu ține de Neurochirurgie! Sunt câteva criterii, indicații foarte stricte pentru tratamentul chirurgical: durerea de tip sciatic care nu cedează la tratamentul conservator clasic (medicamente, kinetoterapie, fizioterapie etc), apoi sunt deficitele neurologice instalate deja de tip pareză sau paralizie, care sunt specifice pentru fiecare tip de hernie, sau sindromul de coadă de cal – o formă de hernie paralitică. Acestea impun intervenții chirurgicale de urgență. Dar trebuie să fie progresive și recent instalate, pentru a nu fi compromis nervul.

– Se operează hernii de coloană și în Bacău?

– Sigur că da. Cam 200 de cazuri pe an. Deci jumătate dintre intervențiile chirurgicale înregistrate pe an. Hernia de disc este, în general, o boală a pacientului tânăr, între 20 și 45 de ani, puțin peste. Dar cel mai mult ne ajută când indicațiile de caz sunt foarte corecte. Și asta nu este neapărat vina medicului trimițător, pentru că vorbim de o patologie sensibilă, o patologie care ține de durere, iar aceasta poate fi estimată doar de pacient. Doar el știe cât de tare doare, cât de mult suportă. Durerea este un simptom pur subiectiv. Nimeni din afară nu știe cât de tare îl doare sau nu. Practic, el este cel care își pune indicația chirurgicală, în funcție de cât de tare suportă sau nu acea durere. De aceea spuneam și cât de importantă este educația neurochirurgicală.

– Accidentul vascular cerebral este la limita între Neurochirurgie și Neurologie? Intervine neurochirurgul și în astfel de cazuri?

– Accidentele vasculare cerebrale sunt de trei tipuri. Accidentele vasculare ischemice, respectiv blocarea unei artere nutritive și pierderea țesutului cerebral care se hrănea din acea arteră. Aceste cazuri, care sunt cele mai frecvente, nu au implicare neurochirurgicală, pentru că un creier odată pierdut nu se mai poate recupera chirurgical. Neurochiurgical se poate interveni, dar în prevenția acestor accidente ischemice, nu în tratarea lor. Dar aici este o altă discuție.
Apoi, sunt accidentele hemoragice, care înseamnă ruptura unui vas de sânge și formarea unui cheag de sânge în interiorul craniului, acele hematoame intracerebrale. Doar unele dintre aceste hematoame, cele urmare a unei hemoragii spontane, au și indicație neurochirurgicală, dar cele mai multe nu.
Al treilea tip de accidente vasculare sunt hemoragiile subarahnoidiene, care, în general, au indicație neurochirurgicală, pentru că aici vorbim de ruptura unei anomalii vasculare care se numește anevrism, iar anevrismul este o boală neurochirurgicală.
Însă, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt de Neurologie și de recuperare neuromotorie, unde noi suntem foarte deficitari. Nu noi, în Bacău, neapărat, ci noi, toată țara; este o problemă la nivel național.

– Dotările existente? Sunt suficiente pentru patologia care se prezintă în Spitalul Județean de Urgență pe Neurochirurgie?

– La noi dotările țin strict de tehnologie. În saloanele de observație medicală vorbim doar de paturi și medicamente, dar restul ține de tot ce înseamnă radio-diagnostic, de imagistică, și de terapie intensivă, pentru că acestea sunt cele mai importante în Neurochiurgie. Iar cei care lucrează pe aceste secții ne ajută foarte mult. Fără ei, suntem cu mâinile legate. Dacă nu am un tomograf, pentru a stabili un diagnostic corect de intervenție chirurgicală, îmi este imposibil să intervin. Nu mai e admisibil să intervenim ca acum 50 de ani și să dăm găuri de trepane exploratorii, direct în sala de operație! Din fericire, spitalul este dotat cu un computer tomograf performant, de anul trecut avem și RMN, Terapia Intensivă are și ea aparatură foarte bună, iar echipele medicale sunt foarte competente. Avem și promisiuni de noi dotări în sala de operație, mă gândesc și la dotarea cu un endoscop, care ar fi un câștig pentru noi, dar, repet, pentru Neurochirurgie dotările Laboratorului de imagistică și a Terapiei Intensive sunt gura de aer de care are nevoie.

„Pacienții neurochirurgicali pot să vină cu încredere la noi, pentru a benefica de servicii medicale de calitate. Sigur că intervențiile pe care le putem face aici sunt limitate, e drept, din diverse motive, dar ceea ce putem realiza, facem cu toată onestitatea și implicarea. Important este să se știe că și în Bacău există Neurochirurgie și că… funcționează.”
dr. Vlad Buburuzan, medic șef Neurochirurgie Bacău

Medicii care lucrează în Compartimentul de Neurochirurgie al SJU Bacău:
dr. Vlad Buburuzan – medic primar (șef compartiment)
dr. Sebastian Hriban – medic primar
dr. Daniel Albu – medic specialist
dr. Dan Andronic – medic specialistspot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri