FOTO: Fornazer Cristina‎

Spitalul orășenesc “Ioan Lascăr” din Comănești, trecut în urmă cu cinci ani pe lista unităților medicale ce urmau a fi desființate, și-a redeschis sâmbătă Ambulatoriul, după ce în ultimele 13 luni acesta s-a aflat într-un proces complex de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură și tehnică medicală de ultimă generație.

“Această întorsătură de destin a spitalului a fost posibilă ca urmare a demersului comun al comunității locale, Consiliului Local, firmelor din zonă și oamenilor de bine din această țară. Au fost depășite momente dificile, când nimeni de la nivelul autorităților centrale nu voia să discute cu noi. Ne-a fost sistată finanțarea prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și implicit plata salariilor pentru personalul medical.

Unii dintre medici și asistenți au fost îndrumați să se încadreze în alte unități spitalicești. Dar cum nici medicii și nici asistenții medicali nu doreau să plece și au spus că rămân alături de autoritățile locale și de oamenii de pe Valea Trotușului, și nu sunt puțini — peste 80.000 de persoane cu adresabilitate la Spitalul din Comănești—, am decis să susținem financiar această unitate la bugetul local și din sponsorizări. Am dovedit voință și determinare, dar nu ne-am oprit aici, ci am căutat soluții și am găsit sprijin la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, împreună cu specialiști ai acesteia, cu arhitecții din județ, dar și beneficiind de sfaturile unor renumite personalități ale medicinei românești care s-au născut în zonă ori și-au început activitatea aici, în frunte cu prof. univ. dr. Ioan Lascăr și academicianul Leon Dănăilă, concepând și punând în aplicare un proiect ce a devenit eligibil pentru alocarea de fonduri europene”, a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Miron, primarul Comăneștiului.

În 2011 el anunța că intră în greva foamei dacă nu vor fi găsite soluții de menținere a funcționării spitalului din oraș.

După cinci ani de la anunțatul său “faliment”, unitatea medicală din Comănești este, potrivit prof. univ. dr. Ioan Lascăr, “nu doar unul dintre cele mai bine dotate cu aparatură de ultimă generație spitale din România, dar și foarte bine repartizat din punct de vedere al circuitului funcțional, adaptabil la cerințele tehnologiei actuale”.

“În orașul meu natal am găsit oameni ambițioși, dispuși la eforturi care să compenseze iresponsabilitatea unor decizii pripite, dar mai ales având voința nu doar de a menține pe linia de plutire o unitate medicală, ci de a construi mai bine, la nivelul cerințelor actuale, de a o conduce la performanță. Sunt mândru de ceea ce au făcut con-orășenii mei, cei care m-au și făcut să nu rămân impasibil la eforturilor lor responsabile. Sunt foarte fericit că, într-o vreme când se vorbește doar de probleme, uneori supradimensionate artificial, prin această investiție se dovedește faptul că în România se poate face medicină la nivel de performanță chiar și în localități mai mici, că medicii au și în România teren de activitate pentru performanță”, a precizat, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Ioan Lascăr.

El a subliniat că blocul operator al Spitalului din Comănești este realizat “după un concept cu totul revoluționar în domeniu”.

“Personal, am mai întâlnit un astfel de bloc operator în aceeași formă, ce permite circuite distincte pentru accesul materialelor sterile, al materialelor biologice, deșeurilor ce rezultă în urma operațiilor, doar la un renumit Spital din New York”, a spus el.

Academicianul Leon Dănăilă, cel care și-a început cariera de excepție în medicină la spitalul din Comănești, a subliniat, într-o declarație acordată AGERPRES, importanța investiției de la Comănești “atât din punct de vedere al asigurării sănătății populației din zonă prin dotările de excepție, dar și în ceea ce privește dezvoltarea unei cariere profesionale la nivelul performanței mondiale pentru personalul ce deservește spitalul”.

“Eu sunt convins că la Comănești, precum și în alte unități medicale din România, acum se poate face cu adevărat medicină. În general, medicii români care pleacă să lucreze în străinătate nu au acces decât până la o anumită treaptă de dezvoltare în cariere. Medicii locului nu acceptă, în general, ca străinii să le fie superiori, stânjenind accesul românilor la performanță. Cei ce au părăsit România sunt dirijați, în general, către medicina de familie ori ca medici de mâna a doua în unități medicale. În România, așa cum am făcut și eu în anii tinereții, se poate face și performanță, chiar cercetare de nivel mondial. Așa se și explică succesul medicinii românești în lume. Prin asemenea investiții, cum este cea de la Comănești, absolut incredibilă dotarea spitalului de aici, tinerii medici români, deși poate mai prost plătiți decât în străinătate, pot accede mai ușor la perfomanță profesională. Și nu este puțin lucru pentru cei ce au depus jurământul medical”, a spus academicianul Leon Dănăilă, șeful Secției Neurochirurgie Vasculară de la Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare.

Valoarea totală a proiectului investițional, fără TVA, pentru Ambulatoriul Spitalului din Comănești este de 21.573.264,53 lei, din care 16.168.677,00 lei este finanțare nerambursabilă, iar 5.404.587,53 lei cofinanțarea de la bugetul local.

FOTO: Fornazer Cristina‎

Spitalul orășenesc Comănești este prima unitate din domeniu construită în România după al Doilea Război Mondial. Este realizată pe baza unui proiect german. În decursul anilor nu a mai cunoscut decât minime investiții privind întreținerea interioarelor și exterioarelor.

AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Felicitari d-lui dr.IOAN LASCAR,,care s-a zbatut si a luptat contra Ministerului
  Sanatatii, deoarece a dispus in mod ABUZIV ,desfiintarea a 2 spitale de la Tg,OCNA,
  si de la Comanesti;;;>>>>>
  Daca la Tg Ocna a ramas o paragina[privatizat},cel de la COMANESTI a reusit performanta’
  cu sprijinul autoritatilor locale, sa se mentina in viata,chiar sa devina performant;,,,,,
  O PALMA ptr,MINISTERUL SANATATII care este CORUPT ,;vezi mafia MEDICAMENTELOR;
  si acum mafia DEZINFECTANTILOR care se folosesc in Spitale????!!!!????

 2. Nu în campanie… Lucrarea e inceputa de aproape 2 ani! Acum s-a finalizat. S au realizat foarte multe în Comanesti în ultimii 5 ani! S a schimbat orașul!!!

 3. Precizati cine era la Guvernare si a vrut sa-l desfiinteze,sa nu uite lumea si sa-i mai “voteze” si acum !Felicitari celor care au facut posibil sa avem inca un spital exceptional in Judet,dupa cel de la Moinesti !Si felicitari si voua ca vorbiti despre el,ca de cei care vorbesc doar de daramat si de lucruri negative ne-am saturat !

 4. ,,omul sfinteste locul ,Comanestiul a devenit un orasel cochet in care iti doresti sa traiesti,Viorel,a dovedit ca e barbat . Cinste lui !!

 5. Privesc imaginea, astăzi, 9 Mai, dată la care sărbătorim ,,Ziua independenţei de Stat a României”, ,,Ziua Victoriei Naţiunilor Unite” şi ,,Ziua Europei”, întrebându-mă firesc, în arhiplin context politic, geostrategic, marcat intern de superevenimente, parafenomene, megadosare, ultrascandaluri, de actualitate cel al dezinfectantilor, dacă: ne simţim cu adevărat independenţi, victorioşi, europeni…liberi, simtim, ca suntem?! şi ce să facă mai întâi un chirurg: să-şi concentreze întreaga atenţie şi pricepere pe actul operator salvator sau să verifice dezinfectantul de ex., dacă corespunde standardelor ue din pdv calitativ, al normelor de fabricaţie, distribuţie, achiziţie etc.?!
  Mai văd un primar care, zbătăndu-se printre hăţişutile administrative, legislative, izbuteşte să finalizeze o lucrare de interes public.
  A…şi mai privesc la unul dintre simbolurile noastre naţionale: Drapelul…

  Îmi vin în minte, versurile lui Tudor Arghezi ,,…Din bube, mucegaiuri şi noroi / Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi… ” – ”Testament”

 6. Şi ca orice lucrare să dureze, aceasta se binecuvântează prin grija preotului care uneşte! şi mijloceşte revărsarea harului divin, armonizând iată, ştiinţa şi religia! ,,Ştiinţa fără religie este şchioapă iar religia fără ştiinţă este oarbă!…Toată ştiinţa nu-i decăt rafinarea gândirii de zi cu zi. Toate religiile, artele sau ştiinţele sunt rodul aceluiaşi copac a cărui unică aspiraţie e să facă viaţa OMULUI mai DEMNĂ adică să permită ca individul să se ridice peste simpla existenţă fizică şi să fie LIBER!…Nu încerca să devii o persoană de succes, ci una de valoare!”- Albert Einstein

  ,,…Să nu vă gândiţi niciodată că după moarte veţi moşteni împărăţia pe care n-aţi trăit-o încă de pe pământ”. Părintele Arsenie Boca (1910-1989!) – “Cărarea Împărăţiei”
  “…Căci, iată, împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru”! (Evanghelia după Luca 17, 20-2) adică, în INIMA OMULUI!

 7. cand maimuta s-a ridicat “peste simpla existenta fizica” ostenindu-se sa cugete (R. Descartes), s-a transformat in “homo sapiens sapiens”; in stadiul urmator de evolutie, ne punem aripi si ne transformam in fluturi…de-abia asteapta moliile!

LĂSAȚI UN MESAJ