24 aprilie 2024
ActualitateSpitalul de campanie de pe „Letea” rămâne un „tun” de milioane de...

Spitalul de campanie de pe „Letea” rămâne un „tun” de milioane de euro

Saga spitalului modular de pe baza sportivă „Letea”, care zace nefolosit încă de la debutul pandemiei, pare că nu se va încheia foarte curând. Și asta în ciuda demersurilor făcute de autorități, inclusiv de procurorii DNA care, anul trecut, începuseră o anchetă in rem privind achiziția și amplasarea spitalului pe baza sportivă din Bacău.

Din informațiile pe care le deținem, neconfirmate de nimeni, în mod oficial, se pare că proprietarul amplasamentului de pe stadionul „Letea”, Compania Națională „Unifarm”, tot încearcă, de ceva timp, să scape de povara celor trei milioane de euro cheltuite pentru amenajarea sptitalului. Astfel, ar fi fost demarată procedura de înscriere la licitația de atribuire a ansamblului de 19 corturi conținând aparatură și mobilier medical pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Deocamdată, s-a înscris doar o firmă interesată de spitalul modular de la „Letea”.

„Nu am nicio informație legată de vreo licitație sau așa ceva. Am vorbit chiar la primărie. Știu doar că Unifarm încearcă, de ceva timp, să-l vândă. Și mai știu că nu este nimeni de la nivelul județului Bacău care să fie proprietar pe acest amplasament”, a arătat prefectul județului, Leonard Bulai.



„Cred că lucrurile au fost destul de grave, dacă s-a refuzat recepția”

Din păcate, nu s-a putut afla nimic oficial, nici măcar de către instituțiile statului cu reprezentare la nivel de județ, care au făcut numeroase demersuri în aflarea adevărului de la Baza „Letea”. În schimb, se știe că spitalul modular, achiziționat din Olanda, este păzit de o firmă angajată chiar de Unifarm, agenții de acolo interzicând inclusiv fotografierea obiectivului. Cert este că Inspectoratul pentru Situații de Urgență nici până acum nu a recepționat obiectivul, deși fuseseră înregistrate mai multe tentative, încă din vara trecută, când se terminase amenajarea acestuia. Și asta pentru că spitalul nu corespundea cu cele înscrise în caietul de sarcini. Mai pe românește, se pare că, din corturile care au costat statul 12 milioane de lei și care ar fi trebuit să-i găzduiască pe bolnavii de COVID-19, lipsesc lucruri esențiale, și nu doar câteva repere de doi lei.

„S-a cerut ceva prin caietul de sarcini și s-a primit cu totul altceva. Nu știu detalii despre amploarea acestei neconformități. Este posibil să fi fost numai lucruri individualizate. Dar, din moment ce s-a refuzat o recepție, mie mi-e clar că nu erau lucruri mărunte care să poată fi rezolvate. La urma urmei, dacă nu corespundea un pat sau ce aparatură mai era pe acolo, cred că se putea înlocui, astfel încât să se deblocheze situația. Cred că lucrurile au fost destul de grave, dacă s-a refuzat recepția”, a mai spus prefectul Leonard Bulai.

Cumpărarea în vederea donării

Mai notăm că, încă de anul trecut, fostul prefect PNL Sorin Ailenei, anunțase, ca variantă, posibilitatea valorificării amplasamentului prin găsirea „unor persoane dispuse să cumpere acea facilitate medicală, în scopul donării ulterioare”. Între timp, însă, lucrurile nu s-au mișcat în niciun fel, spitalul modular degradându-se pe zi ce trece. Nici măcar procurorii băcăuani nu par să fi ajuns la o concluzie vizavi de cercetările demarate în toamna trecută. Luna viitoare, se împlinește un an de când au fost demarate lucrările pentru amenajarea spitalului modular de pe „Letea”. În tot acest timp, secțiile COVID au fost burdușite cu bolnavi infectați cu noul coronavirus. Mulți dintre ei nu au supraviețuit.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri