26 mai 2024
ActualitateSpital modern de Pneumoftiziologie în municipiul Bacău, cu fonduri europene

Transformarea spectaculoasă a „Cenușăresei sistemului medical băcăuan”

Spital modern de Pneumoftiziologie în municipiul Bacău, cu fonduri europene

Una din cele mai importante investiții derulate în ultimii ani de municipalitatea băcăuană este modernizarea Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) de pe str. Oituz, nr. 72, care se face cu fonduri europene.

Lucrarea, care depășește ca valoare 18 milioane de lei (3,5 milioane de euro) se apropie de finalizare și în curând, pacienții acestei unități se vor putea bucura nu doar de o clădire modernă, ci și de investigații medicale făcute cu aparatură nouă și precisă.

Clădirea actualului Ambulatoriu de specialitate a fost construită în anul 1958. Primul pavilion modern al spitalului a fost construit în anul 1972 cu un număr de 80 de paturi, iar al doilea în anul 1979, tot cu un număr de 80 de paturi.



Deşi la înfiinţarea sa, spitalul a fost gândit ca o unitate dedicată pacienţilor cu tuberculoză, practica demonstrează că, la ora actuală, adresabilitatea pentru patologia pulmonară netuberculoasă reprezintă două treimi din activitatea spitalului.

În aceste condiții, unitatea medicală avea nevoie urgentă de o modernizare în adevăratul sens al cuvântului, fiind vitregită de-a lungul timpului de alocări de la bugetul local.

Actuala administrație a susținut constant dotarea și, iată, implementarea acestui proiect ambițios de modernizare.

Lucrările au început în vara anului 2022 și se încheie la finele lui 2023.

Clădirea Ambulatoriului, a cărei fațadă a fost reabilitată, a fost extinsă pe verticală cu un etaj suplimentar de 350 mp și beneficiază inclusiv de un lift exterior pentru persoanele cu dizabilități.

Centrul Radiologic a fost reabilitat, modernizat și dotat integral.

Ambele clădiri aparținând unității au fost consolidate, au fost montate instalații noi electrice, sanitare și de climatizare. Ne dorim ca serviciile de sănătate oferite să răspundă nevoilor comunității băcăuane. Implementarea acestui proiect mă bucură enorm, pentru că va avea impact direct asupra stării de sănătate a băcăuanilor, a afirmat Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul municipiului Bacău. 

Datorită investițiilor făcute în modernizarea clădirii pentru spitalizare de o zi, s-a mărit și capacitatea de preluare a pacienților. 

A fost construită o clădire și pentru noua centrală termică care deservește toate pavilioanele unității spitalicești. Noul spațiu pentru camera tehnică a centralei termice este complet echipat și funcțional. 

Nu doar modernizare, ci și echipamente medicale de ultimă generație 

Printre cele mai importante investiții din punct de vedere al aparaturii se numără achiziția unui computer tomograf și un aparat radiologic nou. Deasemenea, Spitalul de Pneumoftiziologie a fost dotat și cu un aparat radiologic mobil.

Un astfel de aparat permite medicilor să facă radiografii pacienților care sunt imobilizați la pat.

Prin Ministerul Sănătății, dar și prin aportul Primăriei, au mai fost cumpărate un pletismograf, un videobronhoscop, polisomnograf și alte câteva echipamente importante în diagnosticul precis și rapid al afecțiunilor.

A fost achiziționat și montat primul aparat cu expunere digitală (Aparat Radiologic) folosit pentru investigarea, diagnosticarea şi monitorizarea tratamentului pacienţilor. Aparatul radiologic a costat 1.400.000 de lei, din care 140.000 lei din bugetul local și restul finanțare de la Ministerul Sănătății. 

Unitatea medicală a trecut printr-o modernizare completă de la înființare încoace

Confort în plus pentru pacienții internați 

Toate cele 170 de paturi din Spitalul TBC vor fi înlocuite, prin proiect cu paturi noi. Fiecare pat este dotat cu un buton de alarmă. Astfel, în orice situație dificilă, pacientul internat poate suna pentru a beneficia de prezența unui asistent sau a unui medic.

Bucătăria spitalului a fost dotată cu o linie profesională nouă pentru prepararea hranei. Au fost achiziționate o mașină de gătit, 2 dulapuri frigorifice, 6 frigidere, 4 lăzi frigorifice, 4 spălătoare de vase, 5 mașini de spălat vase pentru oficiile alimentare, 6 mese de pregătit produse alimentare, aparatura necesară preparării hranei.

,,Ne bucurăm pentru faptul că a fost obținută autorizația de funcționare ISU pentru întregul Spital. Este important de subliniat faptul că față de proiectul inițial, finanțarea Primăriei Bacău a crescut de la 1,2 milioane de lei inițial la aproape 7 milioane de lei. Administrația locală a fost consecventă și acest lucru a contribuit la ducerea la bun sfârșit a acestei investiții foarte importantă pentru municipiul Bacău”, a afirmat Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Spitalul TBC are o nouă înfățișare

„Vreau ca serviciile de sănătate oferite de Spitalul de Pneumoftiziologie să răspundă nevoilor comunității băcăuane, așa cum ne dorim cu toții. De aceea, am suplimentat de la bugetul local finanțarea pentru acest obiectiv atât de necesar pentru comunitatea noastră, deși prețurile au crescut foarte mult în ultima perioadă. Ceea ce contează este faptul că băcăuanii vor avea unul din cele mai moderne și noi spitale de profil. Vreau să menționez și faptul că lucrările sunt efectuate de o societate băcăuană cu forță de muncă locală, iar între furnizorii de materiale și produse sunt, la fel, societăți băcăuane. Adică avem o lucrare a Bacăului pentru băcăuani, a declarat primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu.

Servicii oferite de Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău

Internări – Pneumologie Spitalizare Continuă

Internări – Pneumologie Spitalizare de Zi

Compartiment Recuperare Respiratorie și Post Covid

Compartiment Paliație

Radiologie și Imagistică Medicală

Ambulatoriu de Specialitate

Explorări Funcționale Respiratorii

Laborator de Endoscopie Bronșică

Diagnosticul și Tratamentul Sindromului de Apnee în Somn

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri