26 aprilie 2024
EconomieSpecialistii recomanda prudenta la cumpararea de valuta

Specialistii recomanda prudenta la cumpararea de valuta

Chiar si inainte de 1990, valuta a fost o atractie pentru romani. Acum, mai ceva ca in urma cu 15 ani, toata lumea se raporteaza la cursul valutar. In functie de cum evolueaza dolarul si, mai nou, moneda euro, se platesc salariile, se calculeaza factura la telefon sau altceva. Tot in functie de cursul celor doua valute importante se stabilesc castigurile sau pierderile industriasilor. Interesant este ca si populatia a devenit, in timp, mai atenta la evolutia zilnica a cursului valutar. Si nu vorbim doar de cei care lucreaza in strainatate si vin cu bani in Romania, ci si de cei care au luat imprumut de la banci sau au de platit o masina luata in leasing. Mai intra la socoteala si cei care au decis sa-si pastreze banii in valuta.
In ultimele saptamani, insa, dolarul si euro au avut o evolutie care nu s-a inscris in nici un tipar. Au scazut si au crescut semnificativ, intr-un interval scurt de timp, de parca am fi fost la bursa americana unde, doar daca bate un pic mai tare vantul pe una din coaste, ca si scad sau cresc valorile la produse. Privind insa in lumina celor petrecute in saptamanile trecute, just ar fi sa procedam la mai multa prudenta daca ne-am gandit sa cumparam valuta.

BNR nu mai intervine pentru mentinerea cursului

Cert este ca, la oficial, cursul celor doua valute este destul de ridicat si, prin urmare, a cumpara valuta nu este un pas intelept. Demn de luat in seama in acest sens este primul raport trimestrial cu privire la tintirea inflatiei, facut public de Banca Nationala, prin care se anuntau obiectivele urmarite pentru anul acesta si anul viitor. Astfel, principala tinta a BNR este inflatia. Asta inseamna ca banca centrala nu mai tinteste un anumit curs. Cu alte cuvinte, nu vom mai putea miza pe apararea unui anumit nivel al cursului de schimb fata de euro sau pe drenarea excesului de lei din piata. Specialistii sustin ca aceasta nu inseamna ca interventiile BNR nu vor mai avea loc, ci ca vor fi mult mai rare si foarte putin previzibile. aIn plus, e limpede ca BNR nu va tolera o scadere prea accelerata a cursurilor valutare – in special in ceea ce priveste euro – si va dori sa mentina in continuare o piata lichida, fara fluctuatii zilnice exagerate”, a declarat un reprezentant al unei banci comerciale.



Leul, lasat afara din cusca

Bancherii ne sfatuiesc sa facem economii in lei, justificand alegerea prin faptul ca deponentii pot primi o dobanda mai atractiva, chiar daca in ultimul an a scazut foarte mult. aCel putin se adauga ceva la depozitul constituit care chiar daca nu depaseste cresterile preturilor, cel putin le egaleaza. In limbajul nostru, aceasta inseamna ca dobanda este real pozitiva. Cu leii pe care ii ai acum poti cumpara, de exemplu, aceleasi produse si peste sase luni. In cazul dolarului si a monedei unice europene, este mai riscant sa faci depozite la banca. Leii te feresc de diferentele de curs valutar”, a declarat un lucrator bancar.

Tendinte de scadere

Desi nu a mai impins euro in sus si saptamana aceasta asa cum a facut-o in ultimele doua zile ale celei precedente, prezenta sustinuta a bancii nationale in piata a facut ca moneda europeana sa nu scada, ci din contra sa se mentina destul de aproape de pragul de rezistenta. In plus, dolarul american s-a apreciat in mod sustinut fata de euro, saptamana trecuta. In acest context ar fi de asteptat ca miscarile de pe aceasta piata sa devina si mai dezordonate. Specialistii cred ca tendinta naturala va ramane cea de scadere, date fiind capitalurile straine importante care inca par a fi interesate sa intre in Romania. In concluzie, bine este sa ne abtinem sa cumparam valuta, afara doar de situatia in care nu avem o plata urgenta de facut in valuta.Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri