De câtiva ani, la 18 noiembrie, este marcata Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice care urmareste utilizarea prudenta a antibioticelor pentru a limita rezistenta la antimicrobiene.

Conform unui studiu recent, România înregistreaza, fata de media UE 27, o frecventa mai mare a administrarii de antibiotice, (47% fata de 35%) si o proportie mai mare a directionarii catre gripa si raceala.

Acest lucru nu face altceva decât sa reduca rezistenta organismului iar atunci când vor avea nevoie de un tratament cu antibiotic acesta sa nu-si mai faca efectul. Specialistii recomanda ca aceste medicamente sa fie prescrise doar de catre medic si reamintesc ca nu ajuta împotriva durerilor si nu pot trata migrenele sau orice fel de febra.

PUBLICITATE

La nivelul judetului Bacau, Directia de Sanatate Publica (DSP) este institutia care poarta campanii de informare in acest sens. „Inca din 2009 s-au desfasurat activitati de informare si distribuire de materiale informative prin farmacii, cabinete medicale individuale, cabinete scolare, asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari. In campania de anul acesta, având ca grup tinta principal medicii si farmacistii, realizam si distribuim materiale informative”, arata Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor contribuie, astfel, la stoparea dezvoltarii de bacterii rezistente.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ