24 aprilie 2024
ActualitateSpecialisti in domeniul social din tara, perfectionati în îngrijiri paliative, in Bacau

Specialisti in domeniul social din tara, perfectionati în îngrijiri paliative, in Bacau

In urma cu mai bine de un an, Asociatia „Lumina” din Comanesti demara proiectul „Ingrijiri paliative – masuri integrate pentru incluziune sociala”, in colaborare cu Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau.

Proiectul urmareste cresterea gradului de acces la îngrijiri paliative a copiilor si tinerilor, care fac parte din grupuri vulnerabile la excluziune economica si sociala din judetele, Bacau, Neamt si Vaslui, in special din mediul rural.

„Am observat ca ne confruntam deseori cu probleme in teren când specialistii in domeniul social nu aveau cunostinte despre ingrijirea paliativa. Am considerat ca aceasta este o situatie la nivel de tara.



Cum colegii nostri de la Hospice «Casa Sperantei» au programe de formare pentru cadrele medicale, am zis sa venim in intâmpinarea specialistilor din domeniul social: asistenti sociali, kinetoterapeuti, psihologi, terapeuti ocupationali, referenti sociali, etc”, a declarat Mara Matei, reprezentanta Asociatiei „Lumina”. Pâna acum, 300 de profesionisti din domeniul serviciilor sociale au parcurs un program integrat de formare (training, job shadowing si coaching) in domeniul îngrijiriilor paliative.

„Am avut peste 700 de solicitari de a participa la programul nostru, venite din toata tara, mai ales de la Directiile de Asistenta Sociala”, a mai punctat Mara Matei. Din fericire, proiectul a primit aprobare din partea Fondului Român de Dezvoltare Sociala – FRDS pentru extinderea activitatilor si în acest an.

Astfel, in urmatoarea faza, respectiv mai – octombrie 2016, alti 200 de specialisti si viitori specialisti din domeniul asistentei sociale, sositi din toata tara, participa la un nou modul de formare în îngrijiri paliative in scopul dezvoltarii de noi competente in asigurarea unor servicii de calitate beneficiarilor cu care lucreaza.

„Desi am o vechime mare in domeniu, aceasta este o experienta binevenita. Vizavi de Hospice «Casa Albert» pot spune ca este, intr-adevar, ceva nou. Pe viitor, speram sa se extinda in toata tara acest concept, astfel incât sa putem colabora mult mai bine cu copiii, cu tinerii bolnavi.

Pentru ca acesti copii au nevoie de noi, de un bine al lor, si mai ales de a spera la o calitate mai buna a vietilor lor”, a declarat Florin Gherghinescu, de 48 de ani, angajat al DGASPC Mehedinti, unul dintre primii participantii la noul modul de formare profesionala.

In programul de training, impartit pe mai multe module, participantii vor studia notiuni vaste legate de ingrijirea paliativa, de la rolul asistentului in astfel de activitati, legislatia care priveste asistenta sociala, terapii alternative, la comunicarea vestilor proaste sau consilierea in perioada de doliu, inclusiv ingriirea spirituala etc.

„Ceea ce am vazut aici voi pune si eu in practica mai departe. Chiar ma bate gândul la un proiect de acest gen, desi stiu ca este o munca uriasa. Dar, suntem oameni si trebuie sa facem ceva pentru oameni, mai ales pentru cei care nu pot.

Pentru ca nu se stie ce se intâmpla in viitor, oricine dintre noi poate ajunge in locul lor”, spune Virginia Paducel, psiholog in Strehaia, judetul Mehedinti, participanta la proiect.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri