20 aprilie 2024
Top StorySpecialist în înşelăciuni, „inspector APIA”

Specialist în înşelăciuni, „inspector APIA”

Un bărbat din Dolj a fost trimis în judecată după ce a înşelat o femeie din Lipova (Bacău) cu suma de 1.000 de lei. Banii i-a obţinut foarte uşor în calitate de „inspector APIA”. Inculpatul a acţionat în acelaşi mod şi în comiterea altor cinci infracţiuni de înşelăciune în ultimii trei ani şi are condamnări pentru asemenea fapte încă din 1999.

T.M., din comuna Lipova, a făcut plângere la poliţie, în urmă cu doi ani, în care a sesizat că a fost înşelată de un bărbat necunoscut cu suma de 1.000 de lei. Acesta s-ar fi recomandat drept inspector la APIA şi i-ar fi cerut suma respectivă cu precizarea că banii îi vor fi înapoiaţi femeii de către primarul din Lipova.

Inculpatul T.G. (62 de ani) este acuzat că, „în data de 9 decembrie 2015, pe Bulevardul Unirii, din Bacău, în faţa sediului CEC Bank, a abordat-o pe T.M., din Lipova, pe care a înşelat-o cu suma de 1.000 de lei, reuşind să o determine pe aceasta să-i remită banii sub promisiunea mincinoasă că vor fi folosiţi la achiziţionarea unor bunuri pentru primarul din comuna Lipova şi că suma îi va fi restituită de acesta, prin folosirea de calităţi mincinoase – recomandându-se drept inspector APIA şi vărul primarului din Lipova, sub pretextul că o poate ajuta să obţină subvenţii pentru animale”, explică anchetatorii.



Cum a fost abordată?

T.M. aştepta în faţa sediului CEC Bank să se deschidă sucursala când a fost abordată de un bărbat necunoscut care a intrat în dialog cu ea, spun procurorii. Acesta s-a prezentat inspector APIA, spunându-i că o cunoaşte, că fiul lui este procuror, iar cu primarul din Lipova este rudă. După ce s-a deschis banca, femeia a intrat în sediu şi, la scurt timp, a fost urmată de acel bărbat care a continuat să intre în vorbă cu ea. Inculpatul a văzut că femeia a retras o sumă de bani (1.320 lei) şi a continuat să discute cu ea, spunându-i despre subvenţiile pentru animale. Ce doi au ieşit împreună din bancă, iar în drumul spre Autogară, dialogul dintre ei a fost tot pe tema subvenţiilor APIA.

„Autorul a iniţiat la un moment dat o convorbire telefonică din care rezulta că discută cu primarul din Lipova şi căruia îi spunea că nu are bani de ajuns pentru ceea ce urma să cumpere şi că este împreună cu persoana vătămată şi că va lua de la aceasta bani, iar când va ajunge acasă, primarul îi va restitui banii persoanei vătămate”, arată procurorii.

După încheierea convorbirii telefonice, victima înşelăciunii a fost convinsă că poate să îi dea banii inculpatului fără nicio grijă. Bărbatul a plecat apoi să cumpere bunurile de care avea nevoie “primarul” şi i-a spus femeii să îl aştepte. Drept garanţie că se va întoarce, i-a lăsat geanta şi sacoşa. Păgubita a aşteptat vreo jumătate de oră până să-şi dea seama că a fost victima unei înşelăciuni, după care a sesizat poliţia. Imaginile surprinse de sistemele de supraveghere video de pe traseul parcurs de cei doi au ajutat la identificarea inculpatului. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Bacău.

Inculpatul, au descoperit ulterior anchetatorii, a acţionat în acelaşi mod şi în comiterea altor cinci infracţiuni de înşelăciune, în perioada 2014 – 2016, cercetate de Parchetul Judecătoriei Tg. Jiu şi pentru care a fost trimis în judecată anul trecut. Bărbatul a reuşit să înşele mai multe persoane prin folosirea unor calităţi false: inginer în cadrul APIA, angajat al Primăriei Bălteni sau Primăriei Rovinari, prieten al primarului etc. Din fişa de cazier rezultă că inculpatul este specializat în comiterea de înşelăciuni, având condamnări pentru asemenea fapte încă din 1999, comise în diferite oraşe din ţară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri