Un bacauan a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru ca a falsificat si folosit mai multe acte cu ajutorul carora a retras garantiile de buna executie depuse de firma sa la o banca.

Dorin N., administrator al SC Bell Term SRL Bacau, a incheiat, in februarie 2008, un contract de lucrari cu SPAS Bacau pentru executarea unor lucrari de constructii la Clubul Vârstnicilor, din Aleea Ghioceilor, in valoare de aproximativ 285.000 lei.

El a trebuit sa depuna anticipat la Romexterra Bank suma de 12.780 lei, drept garantie de buna executie la dispozitia SPAS, in eventualitatea unor deficiente constatate la lucrari in termen de doi ani de la finalizare. Conform rechizitoriului, chiar inainte de receptia lucrarilor, Dorin N. a ridicat garantia din contul Romexterra, prin acte false.

PUBLICITATE

A scanat o adresa cu antetul si stampila SPAS, a facut un nou document care parea emis de SPAS si adresat Romexterra cu solicitarea de a debloca 70 la suta din valoarea garantiei, 7.230 lei, urmând ca banii sa fie virati catre SC Bell Term. In acelasi mod, prin alte doua inscrisuri false, a retras si suma de 12.780 lei.

Angajatii SPAS si-au dat seama ca banii lipsesc din contul bancar de-abia in 2010, dupa ce au constatat mai multe deficiente la lucrarile facute de Bell Term si au solicitat bancii sa le vireze garantia. Acelasi Dorin N. a incheiat, in aprilie 2009, un alt contract, de data aceasta cu Primaria Bacau, pentru consolidarea cantinei Grupului Scolar Grigore Antipa, in valoare de 245.000 lei. A deschis si atunci un cont de garantie de buna executie, de 10 la suta din valoarea lucrarii.

Nu a depus insa si banii in cont, ci a preferat sa-i pacaleasca pe functionarii din Primaria Bacau cu un extras de cont falsificat care confirma o depunere de 1.000 de lei (o parte din garantie) la Romexterra Bank. In acelasi timp, a incheiat cu Primaria un nou contract pentru lucrari suplimentare in valoare de circa 80.000 de lei.

Pe parcursul executarii proiectului, primaria a virat in contul bancar 26.000 lei, bani din care ar fi trebuit acoperita o diferenta de garantie si pe care Dorin N. i-a scos din banca tot cu documente false care pareau emise de primarie. In 2010, când s-au descoperit probleme la lucrari, reprezentantii administratiei locale s-au trezit ca nu mai au garantia in cont. Dorin N. a fost condamnat de Judecatoria Bacau la doi ani de inchisoare cu suspendare. La urmarirea penala, Dorin N. si-a recunoscut faptele, dar nu s-a mai prezentat si in instanta pentru a fi audiat.

Pentru ca firma administrata de acesta a remediat deficientele la lucrari sau a platit paguba, SPAS si Primaria Bacau nu s-au mai constituit parti civile in proces. Astfel, inculpatul a fost obligat doar la plata sumei de 4.000 de lei, cheltuielile judiciare. Inculpatul nu a facut apel impotriva sentintei.

Condamnat si intr-un alt dosar de inselaciune si fals in inscrisuri

Dorin N. si firma sa, Bell Term SRL Bacau, au mai fost trimisi in judecata, in 2014, intr-un alt dosar, pentru acuzatiile de inselaciune si fals in înscrisuri sub semnatura privata. In cursul anului 2008, Grupul Scolar Agricol „J.M. Elias” Sascut a atribuit o lucrare de extindere la Scoala Gherdana, din comuna Tatarasti, firmei Bell Term. Lucrarea, in valoare de 174.500 lei, a fost platita de Grupul Scolar din Sascut, însa nu a fost executata, iar pentru a se justifica efectuarea platii s-au întocmit si folosit documente false.

In noiembrie 2011, când politisti si reprezentanti ai Inspectoratului Scolar au mers in control la scoala Gherdana, ca sa verifice stadiul lucrarii, nu au gasit decât o fundatie din beton. Dorin N. a fost condamnat, in acest dosar, la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar firma administrata de el, la plata unei amenzi de 10.000 lei. In plus, societatii i-a fost interzis dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de doi ani. Instanta a mai obligat inculpatii sa plateasca Liceului Tehnologic „J.M. Elias” Sascut suma de 188.000 lei drept despagubiri.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ