Jandarmii s-au asigurat ca cetele de colindatori respecta programul/Foto: GJM Bacau

Manifestarea traditionala de la Oituz, numita „Spargerea caprelor” sau „Arsul caprei”, s-a incheiat sâmbata seara, fara sa fie inregistrate probleme. Dar pentru ca lucrurile sa decurga normal si sa nu se ajunga la incidente, jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobila (GJM) Bacau, dar si politistii au mers acolo in numar mare, asa cum au facut si in ultimii ani, si au luat masuri de ordine.

Asa cum cere traditia, localnicii s-au imbracat in diferite costume si inca din seara zilei de 31 decembrie au pornit in sase cete sa colinde prin sate. In seara de 2 ianuarie cetele „Peste Vale”, „Hatman” si „Cotunenilor” au iesit pe drumul national cu faclii aprinse pentru o ultima reprezentatie, „Arsul caprei”. Participantii au cântat si au dansat insa fara sa se mai confrunte cu ciomegele, asa cum se intâmpla in anii trecuti.

arderea caprelor oituz (2)

PUBLICITATE

„Nu s-a inregistrat niciun fel de incident, fiind respectate toate regulile impuse atât de organizatori, cât si de ceilalti participanti. La aceasta manifestare au participat peste 100 de jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobila Bacau, politisti de la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau si cadre de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta”, a declarat lt. col. Marius Taranu, ofiter de relatii publice la GJM Bacau. Asadar si anul acesta fortele de ordine au reusit sa-i convinga pe organizatori sa lase violentele deoparte si pastreze doar partea pasnica a manifestarii. Drumul public nu a fost blocat, insa traficul a fost ingreunat pâna in jurul orei 22.00, când grupurile s-au dispersat.

arderea caprelor oituz 3

Mobilizarea de forte de la Oituz, dar si interzicerea confruntarii dintre cete sunt masuri care s-au impus dupa ce in urma cu cinci ani un jandarm de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau a fost lovit puternic in cap cu o bâta de catre unul dintre localnicii costumati, iar militarul a ajuns in coma la spital. Si-a revenit cu greu si pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete, bataia cu ciomege a fost eliminata din programul manifestarii.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Vad ca jandarmii de la Bacau sant pentru unii muma pentru altii ciuma. Impart legea cum vor ei, in vreme ce in comuna ieseana Ruginoasa oamenii n-au avut voie decat cu bice, aici au fost lasati sa iasa cu ce-au dorit, faclii, pari, bate , tot arsenalul. Asa arata dreptatea ?

LĂSAȚI UN MESAJ