20 aprilie 2024
Top StorySorin Brașoveanu: „Datoriile la salubrizare au fost achitate”

Sorin Brașoveanu: „Datoriile la salubrizare au fost achitate”

Aleșii județului s-au întâlnit, marți, în ședința ordinară a lunii mai, pentru a dezbate cele 23 proiecte propuse de Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, și vicepreședintele Silviu Pravăț. În debut, Sorin Brașoveanu i-a felicitat pe colegii care își sărbătoreau onomastica și a anunțat că va retrage punctele 7 și 10 de pe ordinea de zi. Un proiect viza achitarea cotizației datorată de CJ Bacău Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, iar celălalt darea în administrarea CL Hemeiuș a unui drum județean, dar CL Hemeiuș a anunțat că suspendă hotărârea dată cu ceva timp în urmă.

„ADIS și-a achitat toate datoriile la Romprest și Eco Sud, dar încă nu am primit niciun răspuns de la Biroul Executorului Judecătoresc, astfel că orice sumă intrată în cont ajunge la executor”, a explicat Sorin Brașoveanu. După aprobarea bugetelor, toate Consiliile Locale și-au asumat datoria și au aprobat plata acesteia conform unui grafic stabilit de comun acord cu Romprest și Eco Sud. Suma restantă, pentru care s-a declanșat poprirea, a fost achitată. „Eu i-am invitat pe cei doi operatori la o întâlnire și ei au recunoscut că nu mai există obiectul executării silite. Noi, ADIS, ne-am plătit aceste obligații și vrem să intrăm în normalitate”, a precizat Sorin Brașoveanu.

Costul executării silite: 420.000 de lei



Până și cele două unități administrativ-teritoriale (UAT) care refuzau să-și asume datoria, Moinești și Dărmănești, au aprobat în Consiliul Local deficitul existent la sfârșitul anului 2018. Datoriile mai vechi ale celor două UAT-uri, care au fost contestate în instanță, vor fi achitate la sfârșitul procesului, când va fi dată hotărârea definitivă.

La toate termenele de până acum, UAT Dărmănești și UAT Moinești au pierdut. „Din păcate, comunitățile care nu au înțeles să-și achite obligațiile contractuale ne-au adus în această situație, de a avea întârzieri la plată, acumulare de datorii, blocarea conturilor și executarea judecătorească”, a afirmat Sorin Brașoveanu, adăugând că ADIS a pierdut bani și timp din cauza lor. De fapt, cele care au pierdut sunt comunitățile. Suma achitată executorului judecătoresc de către ADIS și de către cetățeni, în final, este de 420.000 de lei. În continuare, aleșii au aprobat contribuțiile către Fondul de Dezvoltare Regională, ADI Euronest și ADIB.

Prin urmare, în afară de cotizația la ADIS, a cărei plată a fost doar amânată, CJ Bacău nu mai are datorii. S-a mai votat susținerea a trei evenimente sportive, organizarea selecției publice de proiecte în vederea acordării de finanțări nerambursabile ONG-urilor, achiziționarea de terenuri pentru investițiile care se vor face în curtea Spitalului Județean de Urgență. Toate proiectele, inclusiv cele privind cumpărarea de terenuri, au fost aprobate fără obiecții, în deplin consens.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri