– Unii tineri au venit total nepregatiti – Au fost prezenti mai putin cu 150 someri fata de numarul locurilor de munca ofertate

Vineri, 24 aprilie, la 9.00, ora deschiderii bursei generale a locurilor de munca, din acest an, in fata Muzeului de Istorie “Iulian Antonescu”, unde s-a desfasurat evenimentul, erau adunate deja aproape 200 persoane. Dar, asa cum era de asteptat, la o asemenea ora “matinala” pentru somerii sub 25 de ani, primii veniti sa vada ofertele de lucru au fost cei trecuti de prima tinerete. Abia dupa ora 10.00 rândurile vizitatorilor s-au ingrosat cu someri tineri. Din pacate, insa, unii dintre ei, desi nu erau la prima confruntare cu angajatorii, au venit complet nepregatiti pentru a-i convinge sa-i aleaga.

“Nu am un CV, pentru ca, drept sa spun, nu mi-am dorit sa vin la aceasta bursa. Mi-am zis, totusi, sa-mi incerc norocul”, i-a declarat, nevinovat, unui angajator un tânar de vreo 25 de ani, absolvent al liceului horticol. Referindu-se la atitudinea somerilor, Constanta Mihalache, administratorul unei firme de comert, prezent la bursa cu oferte de munca, ne-a declarat: “Multi dintre tinerii care au trecut pe la noi sunt total indiferenti, superficiali. Nu vor o discutie in detaliu privind locul de munca oferit. Inainte erau convinsi ca este o onoare sa muncesti. Acum, multora le este rusine sa faca comert stradal, desi nu au nicio sursa de venit iar pregatirea lor profesionala este modesta”.

“Sunt in vârsta, dar vreau sa ma recalific”

Si, totusi, la bursa am intâlnit si someri care ar accepta si un post inferior pregatirii lor profesionale si sa se recalifice, desi, unii sunt inaintati in vârsta. “Eu am 57 de ani din care, 26 de munca, ne-a spus Valerica Fatol. Am lucrat ca laborant la fostul CET. Sunt somera din decembrie si de atunci imi tot caut de munca, dar toti angajatorii pe la care am fost mi-au zis sa mai astept. Am lasat CV-ul meu si aici, la bursa. Chiar la vârsta mea sunt dispusa sa ma reprofilez. Mi-ar placea sa lucrez si ca patiser ori cofetar. Fata de 2014, participarea somerilor la bursa de anul acesta a fost sub asteptari, oferta de munca depasind cererea.

“Se constata, din pacate, o usoara scadere a numarului somerilor care au venit la aceasta bursa, ne-a declarat Daniela Balan, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, organizator. Daca anul trecut au fost prezenti 1.000 de someri, acum s-au inregistrat 850. Cât despre angajatorii care au venit cu oferte, numarul lor se mentine constant. Acum, 105 agenti economici au oferit aproximativ 1.000 locuri de munca, in constructii, confectii, sfera serviciilor, comert si alte domenii. Au fost si 60 de posturi pentru somerii cu studii superioare.”

In final, dintre cei 850 someri au fost selectati in vederea angajarii 490, care urmeaza sa se prezinte la agentii economici pentru a sustine interviul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ