– Jumatate dintre somerii inregistrati oficial au peste 45 de ani – Trei sferturi dintre acestia au trecut de 50 de ani – Toti spun ca au sanse foarte mici de a-si gasi un loc de munca – Unii sunt decisi sa plece la lucru in strainatate, chiar la vârsta lor inaintata

De peste un sfert de ora, un barbat, cu parul alb la tâmple, ii explica la telefonul mobil unui fost coleg de serviciu care sunt caracteristicile tehnice ale contorilor electrici, cum trebuie sa-i monteze si sa le asigure service-ul. Ii raspunde cu tact, ca un bun pedagog, si amanuntit la toate intrebarile. A iesit pentru aceasta in curtea Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, unde astepta sa se inscrie la somaj.

Ascultându-i, fara sa vreau, convorbirea telefonica, nu mi-a venit sa cred ca barbatul care arata evident ca stapâneste bine meseria a fost concediat. Dar, din pacate, aceasta este cruda realitate iar el s-a resemnat cu ea. Din motive lesne de inteles, nu vrea sa-i apara numele in ziar, dar accepta dialogul cu noi: “Acum o luna am fost disponibilizat, dupa 36 de ani de munca, ne spune C.L., in vârsta de 61 de ani, inginer electrotehnic. Nu am nimic de reprosat nimanui, dar la vârsta mea sansele de a-mi gasi un loc de munca sunt inexistente. Nu mai am nicio asteptare, nicio speranta. De acum trag pe dreapta. Dar sunt constient ca trebuie sa-mi reduc cheltuielile pentru a supravietui. Nu-mi doresc decât sa fiu sanatos. Ar fi cumplit sa ma imbolnavesc, acum, când nu mai am serviciu!”

“Bacaul este un oras mort!”

PUBLICITATE

Mai tineri decât el, alti doi someri pe care i-am intâlnit la aceeasi institutie sunt la fel de sceptici in privinta sanselor lor de angajare, la vârsta pe care o au. “Mi-am cautat singur de lucru in mai multe locuri, ne-a declarat G.H., in vârsta de 47 ani, inginer TCM, la baza, dar are si calificare de merceolog, administrator, gestionar si de inspector de resurse umane. Am depus CV-ul la toti angajatorii pe la care am fost. Toti mi-au zis «Te sunam noi», dar nu au facut-o. Pentru noi, cei mai in vârsta, este mult mai dificil, deoarece marea majoritate a firmelor vor tineri, pentru ca unde ii pui, acolo stau.”

Ana I., o femeie in vârsta de 48 ani, ramasa fara loc de munca in urma cu un an, este de parere, insa, ca: “Si tinerilor le este la fel de greu ca si noua sa-si gaseasca de lucru. Eu am un baiat de 24 de ani si nici el nu are loc de munca. Este dificil si pentru mine, care am meserie de bucatar, coafor si de mecanic. Nu stiu daca voi avea vreo sansa.” Chiar daca sunt trecuti de 45 de ani, in disperare, cei doi someri sunt hotarâti sa-si caute norocul si in afara. “Daca nu-mi voi gasi de munca la noi, voi pleca in alta tara, unde sunt sigura ca voi avea mult mai multe sanse”, ne-a mai declarat Ana I. “Bacaul este un oras mort. Nu poti lucra aici decât ca sezonier. Ultima solutie este sa plec in strainatate”, a conchis si G.H.

Mai putini angajati

La inceputul lunii august 2015, in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau erau nu mai putin de 6.694 someri care au depasit vârsta de 45 de ani. Dintre acestia, 4.626 trecusera deja pragul de 50 de ani. Numarul lor este aproape la fel ca in 2014, aceeasi perioada. In totalul somerilor ei sunt intr-o proportie destul de mare. Date fiind cele aratate de catre interlocutorii nostri, cum ii ajuta AJOFM Bacau pentru a-si gasi un loc de munca?

„Persoanele care au peste 45 de ani, din evidentele noastre, atât in anul 2014 cât si in 2015, reprezinta aproximativ 50 la suta din numarul somerilor inregistrati lunar. Noi le oferim si lor servicii de ocupare specializate. Este vorba despre informatii referitoare la ofertele de locuri de munca si consilierea profesionala pentru adecvarea deciziilor, in ceea ce priveste propriul parcurs profesional, la schimbarile continue de pe piata muncii. In plus, le asiguram formarea profesionala, cu accent pe reconversie, si medierea muncii, pentru facilitarea colaborarii cu angajatorii care au oferte de munca. De asemenea, angajatorii, care incadreaza someri de peste 45 de ani, primesc subventii pe durata unui an, in baza conventiei incheiate cu AJOFM.”
Andreea Avram, directorul executiv al AJOFM Bacau

Prin toate aceste masuri, din ianuarie si pâna la sfârsitul lunii iulie 2015 au fost angajati 2.070 someri de peste 45 de ani, dintre care numai 474 sunt trecuti de 50 de ani. Anul trecut, tot in primele 7 luni, au fost incadrati 2.204, respectiv 1.132. Asadar, asistam la o scadere a numarului angajarilor din rândul somerilor in vârsta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ