15 mai 2024
ActualitateSlănic-Moldova: Un ospăț al cuvântului dăruit de Mihai Eminescu, la zi aniversară…

Slănic-Moldova: Un ospăț al cuvântului dăruit de Mihai Eminescu, la zi aniversară…

Două zile magice, de o efervescență culturală impresionantă, cum arareori se mai pot vedea pe la noi, au omagiat, la Slănic-Moldova, Ziua Culturii Naționale și Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu.

Firul evenimentului, întins pe două zile, de superbă trăire și emoție românească

În prima zi a manifestărilor, duminică, 14 ianuarie, programul a cuprins, printre altele, Simpozionul ,,Dor de Eminescu”, festivitatea de premiere a celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Creație Literară ,,Freamăt de Codru și Ape”, momente poetice și muzicale, intervenții ale invitaților, totul pregătit până în cele mai mici detalii de organizatorii acestei sărbători naționale, Primăria Slănic-Moldova și poeta și artista plastică, Ionica Bandrabur, coordonatorul și moderatorul evenimentului.



Și iată că și în acest an, Sala ,,Amfiteatru” a Complexului ,,Panoramic” a devenit locul de întâlnire și de simțire întru ale poeziei și spiritualității românești, a zeci de invitați de marcă din România și Republica Moldova: poeți, scriitori, critici și istorici literari, jurnaliști, profesori și artiști, un merit incontestabil avându-l, primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, un bun catalizator și promotor al comunităților, al vieții culturale și al creativității originale, în special, a celei din rândul tinerei generații.

În cadrul simpozionului din prima zi dedicat vieții și operei lui Mihai Eminescu au susținut interesante comunicări (cu inedite note), eminescologul, scriitorul și profesorul universitar, Ștefan Munteanu, profesorul universitar și scriitorul, Mircea Ilinca, profesorul și publicistul, Petre Colăcel, profesorul, scriitorul și istoricul literar, Ioan Culiță Ușurelu și, ziaristul și publicistul, Romulus-Dan Busnea.

Tot în prima zi au fost premiați participanții la Concursul „Freamăt de codru și ape” și au fost decernate premiile organizatorilor, partenerilor și sponsorilor, după cum urmează:

Secțiunea ,,Poezie”

Premiile organizatorilor: Trofeul „Freamăt de Codru și Ape” ediția a II-a și marele premiu al festivalului: Georgeta Muscă-Oana (Galați); Premiul I: Vasile Vrășmașu (Onești, Bacău); Premiul II: Florentina Danu (Brașov); Premiul III: Gabriela Dobre (Constanța); Mențiune l: Marin Rada (Slatina); Mențiune II: Geta Arsenescu (Pipirig, Neamț); Mențiune III: Luca Maria (Hunedoara); Premiul „Dr. Romulus C. Busnea”: Constantin Mosor (București); Premiul „Valeriu Filimon”: Irina Anghel (București); Premiul pentru creația „Al nostru Eminescu”: Viorica Cornea (Fălticeni, Suceava).

Premiile partenerilor: Premiul Revistei „Detectiv Literar”: Geta Lipovanciuc (Chișinău); Premiile revistei „Salonul Literar”: Limona Rusu (Suceava) și Victor Cobzac (Ungheni, R.  Moldova); Premiul revistei „13plus”: Maria Tomița Corini (Cantemir, R. Moldova); Premiile editurii „Armonii Culturale”: Tinca Tamaș (Bacău), Iurie Brașoveanu (Chișinău), Vasile Bele (Baia Mare); Premiul revistei „Apollon”: Vasile Lupu Cetireanu (Ungheni, R. Moldova).

Premiile sponsorilor: Elvira Raceală (Constanța), Lăcrămioara Teodorescu (Odobești, Vrancea), Teodora Jirlăianu (Făurei, Brăila).

În continuare, Dănuț Voicu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, Filiala ,,Col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău a oferit Medalia ,,Eroul Necunoscut”, bătută în anul în care s-a marcat Centenarul Eroului Necunoscut (2023), primarului Gheorghe Baciu, o diplomă pentru creația literară, poetei Georgeta Lipovanciuc (R. Moldova) și o plachetă omagială, poetei Ionica Bandrabur, pentru meritele sale deosebite.

Secțiunea ,,Eseu” (elevi)

Mențiunea III: Lavinia-Miruna Stan, clasa a XI-a, Colegiul Tehnic ,,Ion Mincu” (Focșani), profesor coordonator, Lăcrămioara Teodorescu; Mențiunea II: Teona Băncilă, clasa a VII-a, Școala Gimnazială nr. 17 ,,Ion Minulescu” (Constanța); Mențiunea I: Teodora Munteanu, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” (Moinești), profesor coordonator, Marta Turcu;

Premiul III: Ioana-Daria Cernat, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” (Moinești), profesor coordonator, Marta Turcu; Premiul II: Maria-Alexandra Marian, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” (Moinești), profesor coordonator, Marta Turcu; Premiul I: Cosmina-Briana Lupu, clasa a X-a E, Colegiul Național „Grigore Moisil” (Onești), profesor coordonator, Gabriela Gîrmacea.

În cea de-a doua zi, luni, 15 ianuarie, a avut loc „Lecția de poezie”, moderată de poetul George Călin și poeta Ionica Bandrabur, în cadrul căreia au fost oferite alte cinci premii ,,Mihai Eminescu 2024”, în numele Societății Culturale ,,Apollon”, după cele oferite anul trecut, la prima ediție.

Cu această ocazie a avut loc și lansarea volumelor de poezii ale câștigătorilor Concursului de Creație Literară ,,Freamăt de Codru și Ape”, ediția I, ca și a unui volum cu totul special, intitulat ,,Freamăt de Codru și Ape – Antologia Festivalului Internațional de Creație Literară, ediția I, Slănic-Moldova, 2023”, o lucrare de peste 200 de pagini, îngrijită și coordonată de Ionica Bandrabur, toate acestea fiind realizări unicat în programul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale din România!

Intervenții ale invitaților

Demne de remarcat și de apreciat au fost și intervențiile poetului și publicistului Dumitru Brăneanu – președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău (USR), poetului George Călin –  ambasador cultural prin Convenția ONU de la Geneva, scriitorului, criticului și istoricului literar, Petre Isachi, poetului, memorialistului și criticului literar, Cornel Galben, care au evidențiat nu doar importanța și contextul unui astfel de eveniment, ci și necesitatea de a structura programul și durata acestuia, cu o secțiune dedicată în prima zi, valorilor pe care le-a dat cultura băcăuană de-a lungul timpului și cu o secțiune dedicată în cea de-a doua zi, omagierii poetului Mihai Eminescu, din care nu vor lipsi, bineînțeles, festivitățile de premiere ale concursurilor literare, momentele artistice, discuțiile libere și simpozionul pe teme eminesciene.

Printre invitații la cuvânt s-a numărat și poetul Alexandru Dumitru, slănicean prin adopție, care a fost încântat să revină cu mare drag și dor la Slănic-Moldova, cu promisiunea că anul acesta ne va pregăti o surpriză ascunsă într-o creație lirică, prilejuită de împlinirea a douăzeci de ani de la primirea sa în USR – Filiala Bacău.

Momente artistice și expoziționale

În ambele zile au fost prezentate momente poetice și muzicale, pline de emoție și vie trăire românească, susținute de către următorii invitați speciali: rapsodul popular, Ion Crețeanu – un adevărat ,,Tezaur Uman Viu” declarat de UNESCO, tenorul și artistul plastic Sorin Ursan Delaclit, care a realizat pe o planșă transparentă portretele lui Mihai Eminescu și Ion Creangă, în timp ce interpreta arii muzicale celebre; cantautorul Ion Apostu și folkistul Constantin Chirilă; actorul și regizorul Claudiu Pintican, directorul și fondatorul Teatrului ,,Ararat” din Baia Mare, care a prezentat un original și impresionant recital din peste 40 de poezii eminesciene; poeta Florentina Danu și poeta și cântăreața Geta Lipovanciuc (R. Moldova); elevele Ștefania Budău-Preda și Delia Racu, solista vocală Roberta Rață și alții. Aceeași prezență insolită, în persoana cronicarului umorist, Ion Moisă, de la Cenaclul ,,Metafore comăneștene”, din orașul Comănești, a reprezentat una dintre atracțiile manifestărilor, prin modul în care a redactat și prezentat, cu binecunoscuta-i vervă și tonalitate aparte, procesele-verbale ale ,,ședințelor” din cele două zile ale evenimentului, în aplauzele și amuzamentul unanim al publicului.

Și la această nouă ediție, în holul Complexului turistic gazdă au fost organizate o expoziție de maximafilie cu zeci de portrete ale lui Mihai Eminescu, din colecția personală a profesorului, istoricului și arhivistului, Vilică Munteanu, completată, în mod inspirat, de o expoziție de pictură din creația neobositei creatoare de poezii și tablouri, Ionica Bandrabur.

Partenerii, sponsorii și logistica evenimentului

Aceștia au fost: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău (USR), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Societatea Culturală ,,Apollon-România”, Fundația ,,Renașterea Română” din Iași, Asociația ,,ASCIOR” – Filiala Slănic-Moldova, revistele ,,Plumb”, „Cadran Cultural”, ,,13 Plus”, ,,Armonii Culturale”, Revista și Editura ,,Salonul Literar”, ziarul ,,Deșteptarea”, posturile de televiziune și radio ,,Exclusiv TV”, Radio ,,România Actualități” – Bacău, Radio ,,Pro Diaspora”, ,,SNG Solutions Mishu Print & Sign”, Editura ,,Magic Print” din Onești, Complex ,,Panoramic și Hotel ,,Dobru” din Slănic-Moldova.

La buna desfășurare a evenimentului au mai contribuit, Cristian-Cătălin Ababei și Luminița Botezatu, membri ai echipei de logistică și promovare din cadrul Primăriei Slănic-Moldova.

Și, la final, pe undeva, prin nouri…

Noi, toți ce-am fost prezenți la acest ospăț al cuvântului pe care ni l-a dăruit Mihai Eminescu de ziua lui, îi suntem veșnic recunoscători, pentru minunata poezie și limbă românească, pe care învățăm să le simțim și să le interpretăm tot mai bine, de la cuvânt la cuvânt, de la vers la vers, de la ediție la ediție…

De-acolo, de sus, de pe un nour al cerului, Mihai Eminescu ne zâmbește, nemuritor…

Și o mențiune: sintagma ,,un ospăț al cuvântului” din titlul articolului și de la finalul său a fost preluată din creația poetei, Viorica Cornea, cu mulțumiri.

Și încă o mențiune: dacă mi-o fi scăpat ceva, un nume sau o acțiune, să mă menționeze Ioan Moisă, în vârf de peniță, în primul proces-verbal, de anul viitor, cu sincere regrete…

  1. S. Întregul film al evenimentului, poate fi urmărit pe postul de televiziune ,,Exclusiv TV”, la https://www.youtube.com/channel/UCxc4yGEO7sS228V9mltNjZQ

A consemnat, în cea mai frumoasă noapte de iarnă de până acum, jurnalistul și publicistul, Romulus-Dan BUSNEA

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri