18 mai 2024
Zona zeroEu știuDieta zonelor albastre – principii de alimentație care ne ajută să trăim...

Dieta zonelor albastre – principii de alimentație care ne ajută să trăim mai bine de 100 de ani!

 

„Zonele albastre” sunt zone de pe planetă unde locuitorii trăiesc semnificativ mai mult decât cetățenii din alte locuri, de cele mai multe ori o proporție mare de populație depășind vârsta de 100 de ani. Motivul pentru care aceste zone au o medie de vârstă mai ridicată decât alte locuri de pe planetă se datorează, se pare, unor principii alimentare în comun.

Dacă îți dorești și tu să ajungi să trăiești peste un secol, nu trebuie să te muți în zonele minune, ci te poți inspira din aceste principii sănătoase de viață pentru a le aplica în viața de zi cu zi:  1. Doza zilnică de fasole

Indiferent de emisfera în care se găsesc zonele albastre, locuitorii lor au în comun consumul acestui „super-ingredient”: fasolea. Indiferent dacă vorbim despre fasolea neagră din Nicaragua, lintea, boabele garbanzo sau boabele albe din bazinul mediteraneean, boabele de soia din regiunea Okinawa, se pare că locuitorii zonelor albastre mănâncă de cel puțin 4 ori mai multă fasole decât locuitorii zonelor obișnuite de pe planetă.

Boabele de fasole sunt, cu adevărat, un ingredient minune pentru alimentația omului. Acstea conțin aproximativ 21% proteine, 77% carbohidrați complecși și doar câteva procente de grăsimi. Mai mult, este bine cunoscut faptul că fasolea conține o cantitate mare de fibre, acestea fiind deosebit de importante în sănătatea tractului digestiv.

 

  1. Renunță la zahărul procesat

Oamenii din zonele albastre consumă zahăr în cantități mici, și doar atunci când doresc să facă acest lucru. Acest gest vine în contrast cu obiceiurile populațiilor vestice, care consumă zahăr în aproape toate alimentele și nu țin cont de cantitatea ingerată în fiecare zi. O cantitate de 28 de grame de zahăr (7 lingurițe) este mai mult decât suficientă pentru un adult într-o zi obișnuită. Calculăm aici zahărul consumat ca atare, în cafea sau ceai, precum și zaharurile din alimentele pe care le consumăm zilnic.

 

  1. Nucile sunt gustarea preferată a locuitorilor din zonele albastre

Studiile recente au descoperit că oamenii care mănâncă nuci trăiesc, în medie, cu 2-3 ani mai mult decât cei care nu consumă aceste alimente minune în fiecare zi. Confirmarea acestui studiu vine și din partea cetățenilor din zonele albastre, care consumă doi pumni de nuci sub formă de gustare în fiecare zi. Mixul optim de tipuri de nuci pe care trebuie să îl consumăm pentru a imita stilul de viață a celor mai trainici locuitori de pe pamânt este următorul: migdale, nuci braziliene, nuci caju și alune.

Nucile românești, migdalele, nucile caju și alunele sunt gustări scumpe, pe care nu oricine și pe permite mai ales în țara noastră. Cu toate acestea, nu trebuie să renunți la această regulă de bază din dieta zonelor albastre în alimentația ta. Urmărește des reducerile magazinelor din jurul locuinței tale și vei găsi cu siguranță pachete de nuci la reducere, pe care le poți achiziționa o dată și consuma timp îndelungat. Efortul este minim, poți alege să consulți periodic cataloage online pentru a fi la curent cu cele mai noi reduceri și promoții.

 

  1. Mănâncă doar pâine 100% integrală

Pâinea consumată de cetățenii din zonele albastre este cu totul și cu totul diferită de pâinea albă, procesată, pe care o consumăm noi în fiecare zi. Majoritatea tipurilor de pâine din comerț sunt pregătite cu făină albă ultraprocesată, care odată ingerată este absorbită rapid în organism și stimulează o secreție de insulină în exces. Pe de altă parte, pâinea consumată în zonele albastre este cea de făină integrală, greu de digerat și bogată în vitamine, minerale și fibre. Mai mult, pâinea integrală conține aminoacizi, seleniu și magneziu, nutrienți foarte importanți pentru sănătatea organismului uman.

 

  1. Elimină complet băuturile procesate

Cu mici excepții, locuitorii zonelor albastre consumă exclusiv apă, cafea, ceai și vin. Băuturile acidulate și procesate nu există în dieta acestor oameni, iar cei mai bătrâni dintre locuitori nici măcar nu au consumat vreodată aceste răcoritoare. Nu este nevoie de studii excesive pentru a înțelege de ce absența băuturilor procesate din dietă este un factor protector pentru sănătate, primul și cel mai dăunător ingredient din acestea fiind zahărul în exces.

 

Acestea sunt doar 5 dintre principiile de viață pe care locuitorii zonelor albastre le aplică în fiecare zi și care îi ajută să trăiască sănătoși până la vârsta de 100 de ani. Cei care vor să ajungă la aceleași performanțe pot începe chiar de astăzi să adere la acest stil de viață, cu efort minim dar rezultate spectaculoase.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri