24 aprilie 2024
ActualitateSlănic-Moldova, primul oraș din România care a găsit soluția pentru capturarea urșilor...

Slănic-Moldova, primul oraș din România care a găsit soluția pentru capturarea urșilor bruni

Slănic-Moldova a devenit primul oraș din România care a demonstrat că a găsit soluții concrete pentru a rezolva problema urșilor bruni care își abandonează habitatul natural pentru a coborî în mijlocul orașului, punând în pericol viețile și bunurile oamenilor.
La mijlocul săptămânii trecute, prin acțiunea concentrată a tuturor factorilor implicați în prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra persoanelor și bunurilor acestora, primăria Slănic-Moldova a reușit capturarea unui exemplar de urs brun și relocarea acestuia într-un fond de vânătoare din zona Borsec.

„Ordonanța de Urgență nr. 81 din 21 iulie 2021 a creat cadrul legal necesar pentru capturarea acestor urși. Drept urmare, în luna decembrie 2021 am comandat o cușcă de capturare, pentru că echipa de intervenție, formată conform ordonanței mai sus-menționate, stabilise deja că urșii trebuie capturați și duși într-un alt fond de vânătoare, pentru că se obișnuiseră deja în Slănic-Moldova.

Această cușcă ne-a parvenit în luna aprilie a acestui an, însă în toată această perioadă am depus eforturi susținute pentru a limita cât mai mult prezența urșilor în stațiune. De exemplu, am dotat coșurile de gunoi cu dispozitive care, seara, le schimbau poziția pe orizontală, astfel încât urșii să nu poată avea acces la ele, după ce, în prealabil, le goleam și le curățam de resturi.



De asemenea, am derulat ample campanii de informare și educare a turiștilor astfel încât aceștia să nu mai arunce resturi de mâncare pe aleile sau pe drumurile din stațiune”, a declarat dl. Gherghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova.

Chiar dacă primăria depunea eforturi continue pentru capturarea urșilor, o problemă majoră cu care se confrunta ținea de faptul că niciun un fond de vânătoare nu dorea să primească urșii de la Slănic-Moldova.

„În afară de sanctuarul de la Zărnești, care ne-a trimis o adresă prin care ne comunica faptul că poate să primească doar ursoaica pe care o aveam în împrejurimile stațiunii, împreună, cu cei doi pui ai ei, nimeni nu ne primea urșii. În urmă cu două săptămâni, însă, am primit confirmarea de la un fond de vânătoare din Ardeal că sunt de acord să ne primească urșii, astfel încât am putut trece efectiv la capturarea acestora”, a mai spus primarul Baciu.

Toate aceste eforturi depuse de primarul orașului Slănic-Moldova s-au concretizat săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, când primul urs brun a fost capturat și relocat în apropiere de Borsec. „Capturarea ursului s-a făcut cu respectarea tuturor procedurilor și legilor în vigoare”, a încheiat primarul Gheorghe Baciu.

Acțiunile de capturare și relocare a urșilor bruni vor continua și în perioada următoare, concomitent cu campaniile de informare pe care primăria Slănic-Moldova le va derula în rândul turiștilor, dar și al localnicilor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri