Pe teritoriul județului Bacău au căzut în ultimele 10 ore precipitații însemnate, care, împreună cu scurgerile de pe versanți și torenți au condus la creșteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul râului Trotuș. La ora 15 se înregistrează depășiri ale cotelor de apărare, după cum urmează:
Cote de pericol (CP):
Râu Tazlău la SH Lucăcești – s-a depășit CP cu 50 cm;

Cote de inundație (CI):
Râu Trotuș la SH Onești – s-a depășit CI cu 50 cm;
Râu Dofteana la SH Dofteana – s-a depășit CI cu 35 cm;
Râu Trotuș la SH Târgu Ocna – s-a depășit CI cu 35 cm;
Râu Trotuș la SH Goioasa – s-a depășit CI cu 24 cm;

Cote de atenție (CA):
Râu Asău la SH Asău – s-a depășit CA cu 50 cm;
Râu Slănic la stația hidrometrică (SH) Cireșoaia – s-a depășit CA cu 40 cm;
Râu Sulța la SH Sulța – s-a depășit CA cu 26 cm;
Râu Ciobănuș la SH Ciobănuș – s-a depășit CA cu 16 cm;

PUBLICITATE

Ca urmare a situației hidrometeorologice actuale și a prognozei pentru următoarele zile, au fost actualizate avertizările hidrologice emise anterior.
Astfel, se instituie COD ROȘU în intervalul 02.06.2016 ora 13:30 – 02.06.2016 ora 22:00, pe unele râuri mici din judeţul Bacău, unde se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri cu atingerea şi depăşirea cu 20-50 cm a COTELOR DE PERICOL. De asemenea, se instituie COD ROȘU în intervalul 02.06.2016 ora 22:00 – 03.06.2016 ora 18:00 pe râurile din bazinul hidrografic al râului Trotuș.
In intervalul 02.06.2016 ora 16:00 – 04.06.2016 ora 12:00 se instituie COD PORTOCALIU pe râurile din bazinele hidrografice Bistrița, Trotuș, Bârlad și afluenții mici aferenți cursului mijlociu al râului Siret.

Administrația Bazinală de Apă Siret a transmis tuturor instituțiilor din județul Bacău implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase avertizările hidrologice cod galben, cod portocaliu și cod roșu referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele Bistrița și Trotuș, cu depășiri ale cotelor de apărare.
Specialiștii din cadrul serviciilor de specialitate ale Administrației Bazinale de Apă Siret monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe cursurile de apă și acționează pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor periculoase. De asemenea, atenţionăm autorităţile publice locale să acţioneze în conformitate cu Manualul Primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Este necesar să fie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de curăţare şi decolmatare a şanţurilor, rigolelor, podeţelor şi a canalizărilor pluviale pentru a putea fi asigurată curgerea apelor.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informații.

DIRECTOR,
Dr. ing. Emil VAMANU

SURSA FOTO

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ