Aurel Creţu, liderul Sanitas Bacău

Majorările salariale anunţate de la 1 martie 2018 pentru medici şi asistenţii medicali au stârnit nemulţumiri în rândul celorlalţi angajaţi din sănătate, care fac echipă cu primii, dar care nu s-au regăsit pe lista creşterilor.

Este vorba despre farmacişti, biologi, chimişti, fizicieni, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi social, personal auxiliar sanitar şi personal TESA pentru care, spun liderii de sindicat, veniturile nete chiar vor scădea, începând cu luna aprilie.

Tot ei mai adaugă şi că salariile medicilor şi asistenţilor nu vor creşte spectaculos, aşa cum s-ar fi crezut şi au făcut simulări care ar fi arătat că un medic care acum are un venit net de 6.000 de lei, cu tot cu gărzi, în aprilie va încasa pentru aceeaşi muncă 7.000 de lei net.

O altă problemă ridicată este cea a limitării sporurilor la 30 la sută, în condiţiile în care, în momentul de faţă, ele sunt de sută la sută pentru condiţii deosebite de muncă.

Pe fondul nemulţumirilor apărute, la începutul acestei săptămâni, conducerea Federaţiei Sanitas s-a întâlnit în şedinţă extraordinară şi a luat decizia să înceapă protestele. Astfel, pentru zilele de 20, 22, 27 și 29 martie sunt anunţate pichetări ale Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Sănătății şi sediului PSD, acţiuni la care vor participa şi salariaţi ai sistemul sanitar public din Bacău.

„Pe data de 25 aprilie va avea loc un miting de mari proporţii în Bucureşti, care va prinde în marş atât Piaţa Victoriei, cât şi Ministerele cu rol decizional în problematica sănătăţii. Orice modificare este posibilă, întrucât chiar în momentul în care vorbim au loc negocieri şi, dacă se rezolvă, nu mai ajungem acolo”, a declarat Aurel Creţu, liderul Sanitas Bacău. Ministrul Sănătăţii va avea discuţii şi zilele acestea cu sindicatele pe tema sporurilor, iar dacă aceste problemele nu vor fi soluţionate, sindicaliştii sunt pregătiţi de grevă generală.

Alte articole