– cei care se programeaza online, telefonic sau direct la biroul de informatii scapa de calvarul cozilor de dimineata pentru a prinde un bon de ordine – si medicii de familie sunt rugati sa-si ajute pacientii si sa-i programeze chiar ei atunci când le dau trimitere pentru consultatii in ambulatoriu

La Policlinica Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a fost pus in functiune un sistem de ticketing prin care se urmareste eliminarea cozilor care se formeaza cu noaptea-n cap pentru obtinerea unui bon. Practic, pacientii care au nevoie de un consult la un medic specialist din ambulatoriu sunt incurajati sa se programeze inainte.

Astfel, ei vor avea bonul rezervat si se vor prezenta sa-l ridice cu putin timp inainte de ora la care au fost programati, fara sa mai fie nevoiti sa stea ore intregi la coada. „Acesta nu este doar un sistem prin care pur si simplu primesti un bon. Practic vrem sa eliminam aglomeratia si cozile de dimineata foarte devreme. Incercam sa eficientizam cumva prestarea de servicii medicale fara a aduce vreun prejudiciu fizic sau moral pacientilor”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacau. Pentru ca lucrurile sa functioneze, conducerea spitalului face apel si la medicii de familie.

„Sunt persoane care nu se pot programa online sau telefonic si de aceea as face un apel la colegii nostri din medicina primara, la medicii de familie, ca atunci când un pacient are nevoie de un consult de specialitate in ambulatoriul spitalului sa incerce sa-l programeze din cabinetul medicului de familie, iar pacientul sa se prezinte cu doar 10 minute inainte de ora programata. Biletul de ordine prin acest sistem de ticketing se elibereaza cu 10 minute inainte tocmai ca sa nu blocam anumite pozitii din timpul unei zile cu o programare care poate uneori nu mai este onorata”, a spus dr. Aurelia Taga, director medical la SJU Bacau.

Insa nu toate consultatiile dintr-o zi vor fi dedicate programarilor, ci se pot face si adresari directe, asfel incât pacientii care vin de la zeci de kilometri sa poata fi vazuti de medic, insa se tine cont si de limita consultatiilor dintr-o zi. Pentru cei care au stat internati in spital „in momentul in care se externeaza si pe scrisoarea medicala primeste o recomandare pentru a se prezenta la control, poate trece atunci prin policlinica ca sa se programeze”, a completat as.Geanina Pricopi, directorul de ingrijiri al SJU. In programul de sapte ore al unui cabinet se acorda in medie 28 de consultatii pe zi, cu unele exceptii care pot inseamna mai multi sau mai putini pacienti vazuti de medic, in functie de numarul bolnavilor.

In fiecare zi la intrarea in Policlinica se va afisa electronic lista cu cabinetele si numarul de programari, astfel incât cei care vin direct sa poata afla daca mai sunt bonuri si cât au de asteptat. Ca nu mai stea la usa cabinetelor si sa aglomereze holurile, pot sta in sala de asteptare, dotata cu monitoare pe care pot urmari ordinea bonurilor si asa afla când le vine rândul. Toti pacientii trebuie sa aiba asupra lor actul de identitate, trimitere de la medicul de familie si cardul de sanatate ori dovada ca sunt asigurati. De servicii medicale din ambulatoriu pot beneficia si persoanele neasigurate insa contra cost, tarifele fiind cele stabilite de Ministerul Sanatatii, fara niciun adaos.

Programarile online se fac pe site-ul Spitalului Judetean Bacau www.sjubc.ro, la sectiunea programare online, iar cele telefonice la nr. 0234/534.000 – interior 1637.

Alte articole