Protestul în fata cladirii Guvernului de miercuri poate fi uvertura grevei generale din luna iunie (Foto: Petru Done)

Sindicatele de sub umbrela Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex (cinci federatii sidicale ale salariatilor din institutiile publice) ameninta cu greva generala în luna iunie, daca revendicarile formulate de ele în aceste zile cu privire la majorarea salariilor nu vor fi luate în calcul de guvernanti.

Miercuri, 20 mai, sindicatele Sed Lex au dat primul semnal al nemultumirii fata de modul în care sunt tratati de Executiv. Peste 700 de membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala, una dintre ele cinci federatii ale Sed Lex, au protestat în fata sediului Guvernului, solicitând majorarea cu 10% a fondului de salarii alocat administratiei publice. „Noi, sindicalistii Sed Lex din Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau – ne-a declarat liderul sindicatului, Iulian Cerbu – n-am participat fizic la acest protest, dar am fost solidari cu aceasta actiune, am purtat banderole albe pentru a marca evenimentul si sustinem cauza pentru care se protesteaza. În definitiv, este vorba de conditii mai bune de trai, catre care tindem toti, situatie care cel putin în domeniul nostru a devenit apasatoare.”

Miercuri, la protestul din fata Guvernului, liderul Sed Lex, Vasile Marica, a descris modul în care percep salariatii „grija” Executivului pentru cei care muncesc. “Suntem niste profesionisti care ne facem treaba, dar ei nu ne pretuiesc – a spus Vasile Marica. Guvernantii stiu doar sa spuna ca am avut crestere economica, însa munca de jos noi o facem, pe salarii de mizerie. Am avut discutii cu ministrii Economiei, Finantelor si cu ministrul Muncii, în urma carora ni s-a comunicat ca a fost constituit un grup de lucru care sa reconsidere Legea salarizarii. Din pacate, pâna acum n-am vazut scris nimic concret pe aceasta tema. Trebuie sa luam atitudine, deoarece nu mai putem lucra în aceste conditii!”.
Sindicalistii cer sa fie aplicate dispozitiile Legii nr. 71/2015 pentru toti functionarii publici, indiferent de institutia în care lucreaza, respectiv înlaturarea diferentelor aparute în salarizarea functionarilor care ocupa functii publice de acelasi nivel. “Urmatoarea actiune de protest este programata pentru luna iunie, când vom declansa greva generala – a mai spus Vasile Marica. Data exacta a grevei generale va fi comunicata în timp util, astfel încât cetatenii sa fie informati cu privire la programul actiunilor greviste. Acest program presupune închiderea totala a peste 80% din institutiile publice”.

PUBLICITATE

Iulian Cerbu a precizat, la rândul sau, ca vor urma consultari cu liderii sindicatelor Sed Lex din teritoriu pentru a se hotarî o actiune atât de importanta. Din Alianta Sed Lex fac parte Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale, Federatia Sindicatelor Statisticienilor din România, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala si Federatia Politistilor Sed Lex.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ