29 martie 2024
ActualitateSimpozionul „Dimitrie Ghika” a adus în Comănești spiritul dezbaterilor academice

Simpozionul „Dimitrie Ghika” a adus în Comănești spiritul dezbaterilor academice

Orașul Comănești a găzduit sâmbătă, 4 august, cea de a VIII-a ediție a Simpozionului Național „Dimitrie Ghika-Comănești – In memoriam”. Evenimentul, organizat de Asociația Cultural Științifică „Dimitrie Ghika-Comănești”, de Primăria orașului, de Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, de Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” și de Centrul de Informare Europeană „Europe Direct Valea Totușului” a fost înscris în progamul manifestărilor „Zilele orașului Comănești”, care au loc în perioada 3-5 august.

Evenimentul, deschis de primarul Viorel Miron și moderat de președinta Asociației Culturale „Dimitrie Ghika”, prof. Lavinia Misăilă, a avut loc în Sala Coloanelor de la Muzeul de Artă și Etnografie. Tema simpozionului a fost „Impactul Marii Uniri asupra evoluției culturale, științifice și sociale a poporului român”, dar secțiunea pentru tineret a acestuia a abordat tema „Alternative educaționale în Europa anului 2018”.

Alocuțiunile primei secțiuni au fost susținute de doi academicieni români, Constantin Toma și Viorel Bădescu, de un reprezentant al Academiei Republicii Moldova, conf. univ. cecetător dr. Dumitru Bulat, de secretarul științific al CRIFST, dr. col. (r) Valentin Marin, și de mai mulți univesitari din Iași, dar și de expertul în istorie militară Neculai Moghior și de reprezentantul Serviciului Public Județean Bacău pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității Salvamont, Romulus-Dan Busnea.



Simpozionul a prilejuit prezentarea unui nou și cuprinzător număr al revistei „Columna” (nr. 7/2018), editată de Asociația „Dimitrie Ghika”. Asociația a acordat, la final, primele diplome și premii „Dimitrie Ghika”, „Acad. Gleb Drăgan” și „Pompiliu Manea”, pentru contribuții la fondarea ei și la editarea publicațiilor sale.  

Știința și istoria au făcut casă bună cu artele
Organizatorii simpozionului au oferit asistenței și vernisarea a două expoziții inedite, una de artă plastică și alta de fotografii istorice, dar și mai multe intermezzo-uri muzicale susținute de o tânără pianistă. Două eleve din Comănești, talentatele Maya și Rebeca, au dat astfel mai multă culoare dezbaterilor.

Pictorița Maya Malek, acum elevă în clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”, îndrumată de profesoara Livia Crețu, a fost cu acest prilej protagonista celei de a patra sa personale, „Lumină și culoare din suflet de copil”. Maya a început să picteze din clasa pregătitoare, sub îndrumarea profesoarei Elena Lupașcu (cu care lucrează și în prezent) și a regretatei Eugenia Boteanu. Chiar de la o vârstă fragedă a demonstrat multă fantezie și creativitate. „Se prefigurează a fi un artist rodnic – a spus Lavinia Misăilă în prezentare -, iar tablourile din expoziția vernisată acum sunt creații din perioada de la început până în prezent”.

De asemenea, expertul în artă militară Neculai Moghior, fost diector al Muzeului Militar din București, cetățean de onoare al orașului Comănești, a expus o serie de fotogafii care se regăsesc și în cea mai recentă carte a sa, „Ferdinand I: O poveste adevărată- Basarabia 1918”.


Intermezzo-urile muzicale ale simpozionului au fost susținute de pianista Rebeca Yin, elevă în clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale „Ciprian Porumbescu”, îndrumată în pregătirea sa de profesoara Camelia Garai.
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri