Ursul vazut in mai multe rânduri de satenii din Paladesti (comuna Gârleni) coborând din padure pâna in curtile lor este, acum, urmarit si de silvicultorii din Ocolul Fântânele. „Padurarii – ne-a declarat purtatorul de cuvânt al Directiei Silvice Bacau, Alexandru Rosca, seful Biroului regenerari-investitii – il vor alunga.

Daca nu face pagube serioase, nu poate fi impuscat, dar sunt metode de asomare, de anesteziere, iar animalul poate fi astfel capturat si dus intr-o zona nepopulata de oameni”.

De unde vin ursii la Gârleni

PUBLICITATE

Satenii din Paladesti si cei din Gârleni spun, insa, ca nu au vazut niciodata un urs prin padurile din marginea localitatilor in care au gospodariile si se intreaba cum de a ajuns animalul pâna la ei, probabil venind tocmai de la munte.

Alexandru Rosca a explicat, insa, ca ursii pot cobori acum chiar pâna in arealul cu paduri de deal, habitatul lor normal, de la munte, fiind deja ocupat. „Dar, se pare ca ursii au mai fost pe la Gârleni ,pentru ca avem acolo denumiri geografice precum Pârâul Ursului sau Balta Ursului, care spun ceva despre asemenea situatii. Mai nou, s-au inmultit extraordinar de mult ursii.

Avem situatii in care ei ajung in zonele locuite de oameni si in alte zone ale judetului, precum la Caiuti. Ataca seara, mai ales pe la stâne. A fost o perioada in care s-a interzis vânatoarea de ursi, iar acum ei s-au inmultit si fac pagube”, a mai spus Rosca.

Câti ursi sunt in judet

In padurile din judetul Bacau, ursii traiesc in zonele Târgu Ocna, Manastirea Casin, Slanic Moldova, Comanesti, Asau si Agas. Ursul este un animal omnivor, dar ocazional, iar când situatia ii permite se hraneste si cu animale, domestice sau salbatice, de la cele mai mici pâna la cele mai mari.

In primavara acestui an, deputatul de Bacau Miron Smarandache a facut, in Parlament, o interpelare la adresa ministrului Mediului, Apelor si Padurilor, dupa ce ursii au comis mai multe atacuri in zone populate din judet, cu victime umane, mai ales in zona Agas.

Ministerul, in raspuns, a precizat ca in judetul Bacau sunt estimate efective de ursi de 170 – 200 de exemplare, iar numarul maxim de interventie acordat la specia de urs in judet in sezonul de vânatoare 2014 – 2015 este de 15 exemplare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. S-au inmultit ursii sau au taiat padurile de unde ursii nu se pot hrani. noi ne protejam specia umana iar de celelalte nu ne mai pasa, suntem un parazit al pamantului care cautam doar distrugere.

  2. Omul a intrat si a distrus habitatul ursilor si al animalelor ce traiesc sau ar trebui sa traiasca in muntii Romaniei. Padurile seculare de pe valea Trotusului, de la Tg.Ocna in sus, au fost taiate fara nici-un control, adica rase. Aceiasi munti, aceleasi paduri dar pe partea harghiteana au fost rasi (rase). Ursul, lupul, viezurele,etc, unde sa se adaposteasca, unde sa traiasca ? Oare ursul este vinovatul ?

    • Nu,nu este ursul vinovat! Dar pana-i ridicam in furci pe toti verestoii si omar hassanii care au parjolit padurile,evident sub tutela imputitilor de guvernanti,zic,pana atunci ce ne facem cu dihania care-ti intra in curte si-ti ia oratania crescuta numai tu stii cum? Omul nu are nici o valoare?Si nu e numai cazul ursilor ci si a mistretilor.Parerea mea…

  3. Nu, vinovat este omul mereu va fi vinovat si acest lucru nu se va schimba repede pt ca asa de rau este incat da in cap sa-i fie bn ,avem pretentii la animale dar ele de multe ori sunt mai echilibrate ca noi!

LĂSAȚI UN MESAJ